OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2016. június 28., kedd 12:35

Megmentett műkincsek 2016
    Budapest, 2016. június 28., kedd (OTS) - A Magyar Nemzeti Múzeum Restaurátorképző Főosztálya és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátorhallgatóinak diplomamunka-kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban - 2016. június 24. - szeptember 25.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160628_001.JPG

     A Megmentett műkincsek című kiállítás-sorozaton - ahogy a címe is elárulja - frissen restaurált műtárgyakat tekinthet meg a látogató a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállított tárgyak mellett posztereken rövid leírás és fényképek szemléltetik a beavatkozások előtti állapotot, a természettudományos vizsgálatok eredményeit és a restaurálás fontosabb lépéseit, ezúttal betekintést nyújtva a szakma rejtelmeibe.
     A Magyar Nemzeti Múzeum, mint az iparművészeti restaurátorok képzésében résztvevő intézmény, Megmentett műkincsek címmel 2001 óta mutatja be a végzős restaurátor szakos hallgatók diplomamunkáit. A múzeum fontosnak tartja e tárlat megrendezését, mivel a magyarországi iparművészeti restaurátorképzés az egyetemmel együttműködésben, de a múzeumban dolgozó szakemberek közreműködésével és lebonyolításában folyik. Ez a hagyománnyá vált kiállítás-sorozat nagyszerű példája annak a minisztériumi törekvésnek is, hogyan tud a kulturális és az oktatási ágazat minél szorosabban, minél hatékonyabban és értékteremtőbb módon együttműködni.
     A kiállítás idei helyszíne, a tavalyihoz hasonlóan - a Pulszky-terem - méltó helyet biztosít a műtárgyvédelemben tevékenykedők újabb és újabb generációjának bemutatkozásához, és egyben lehetővé teszi a restaurátor szakma megismerését, átfogó képet nyújtva a restaurátorképzésről is.
     Ha csak a műtárgyakat néznénk, talán nem is értenénk, hogy kerülnek együtt bemutatásra nyergek és ikonok, puska és miseruha, falkép és dísztál, oszlopos álló óra és mitológiai jelenetet ábrázoló festmény, kínai tekercskép és kortárs művészkönyv. Ami közös bennük, az a restaurátorok munkája, aminek köszönhetően bemutathatóvá, kutathatóvá váltak.
     De mi is restaurálás? Művészet vagy tudomány? A kettő ötvözete, művészettörténeti és természettudományi ismereteken alapuló alkalmazott művészi tevékenység. Alkalmazott, mert a jó restaurátor nem autonóm művész, hanem az egykori alkotók szándékát és a mű megszületése óta eltelt időt figyelembe véve, alázattal nyúl a műtárgyakhoz. Nem újrateremti, hanem megmenti, megóvja, lelassítja anyagaik öregedési folyamatait. Ehhez a jó manuális készségen kívül szükséges a tárgyalkotó anyagok tulajdonságainak, fizikai és kémiai jellemzőinek ismerete, és nem utolsó sorban a ránk hagyományozódott történeti, művészeti örökség iránti tisztelet.
     A képző- és iparművész restaurátorok munkáit egyaránt bemutató kiállítás célja tudatosítani, hogy minden ránk maradt tárgyi emlék, műfajától, pillanatnyi piaci értékétől függetlenül kulturális örökségünk része. Védelmét, helyreállítását és megőrzését, akár állami, akár egyházi, akár magántulajdon - egységes, a restaurálás etikai követelményeinek megfelelő szemlélettel és tudományos módszerekkel kell biztosítani. A Magyar Nemzeti Múzeum intézményi stratégiájának fontos alappillére a kulturális örökség védelme, konzerválásának, restaurálásának a nagyközönség részére történő bemutatása évenkénti rendszerességgel.
     A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a műtárgyakat restaurálásra kölcsönző állami és egyházi gyűjtemények közreműködésével, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából valósult meg.

További információ:
Szily Marianna
+ 36 30 4797263
+ 36 1 327 77 18
Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
sajto@hnm.hu
www.mnm.hu
www.facebook.com/nemzetimuzeum
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.