OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. szeptember 8., csütörtök 09:15

"Kifüstölik" az illegális bekötéseket - Az özönvízszerű esőzések elvezetésének megkönnyítése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a házi bekötések szabályosságát
    Budapest, 2016. szeptember 8., csütörtök (OTS) - Egy-egy felhőszakadás során nagy mennyiségű csapadékvíz kerül illegálisan a szennyvízelvezető csatornákba, ami jelentős károkat és kellemetlenségeket okoz a vétlen lakosoknak. Az elöntések elkerülése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek nagyszabású akciót indít a szabálytalankodók kiszűrésére.

    Budapesten jórészt egyesített rendszerű a csatornahálózat, ám a külső kerületekben elválasztott rendszer vezeti el a vizet, ami azt jelenti, hogy a csatornahálózatba csak szennyvíz kerülhet. Ezeket a szennyvízcsatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért azok az esővizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok.
A külvárosi részeken, a peremkerületekben a csapadékvíz-elvezetés kiépítése még sok helyen lemaradásban van a szennyvízcsatornához képest, ezért gyakori jelenség, hogy a lakosság - a jogszabályi tiltás ellenére - az esővizet az elválasztott rendszerű szennyvízcsatornába vezeti.
A csapadékvíz szennyvízcsatornába történő bevezetésével a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, akár a magáningatlanokon is, az épületeken belül is, elöntések következhetnek be. A szenny- és csapadékvizek folyamatos és biztonságos elvezetése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek nagyszabású akciót indít az illegális csapadékvíz-bekötések felderítésére és megszüntetésére.

A vizsgálatot az utcáról, a közcsatorna felől végzik füstöléses módszerrel. Az egészségre ártalmatlan (a szórakoztató iparban használatos) "műfüstöt" a közcsatornából a házi bekötésbe fújják. Ha netán az ingatlanon belül, valamelyik helyiségben jelentkezne a füst, az a belső szennyvízhálózat rendellenességéből adódhat, persze ebben az esetben nincs ok az aggodalomra, mert egy alapos szellőztetéssel megszüntethető a helyzet. Ha azonban a füst az ereszcsatornán keresztül távozik, az a csapadékvíz-elvezetés illegális bekötését bizonyítja, és ilyenkor fényképekkel dokumentálják a szabálytalanságot. Ezt követően hivatalos útra terelik az ügyintézést, felszólítják az ingatlantulajdonost az illegális csapadékvíz-bevezetés haladéktalan megszüntetésére. Végső esetben az illetékes kormányhivatal pénzbírság kivetésével adhat nyomatékot az intézkedésnek. A felderítés sikeressége érdekében az akcióról a lakosságot nem, de a tűzoltóságot természetesen előzetesen tájékoztatják.

Hasznos tanács

A házi szennyvízhálózat kiépítése során érdemes odafigyelni, hogy a rendszer az esetleges elöntések ellen is védjen. Erre jelenthet megoldást* az úgynevezett visszatorlódás-gátló szerelvény, melyet tanácsos beépíttetni a házi csatornarendszerbe. Ezt főként ott célszerű alkalmazni, ahol az utcaszintnél alacsonyabban fekvő helyiségek (például garázs, pince, üzlethelyiség) is a közcsatorna-hálózatra vannak kötve.
Az FCSM nem rendelkezik hatáskörrel arra nézve, hogy kötelezően előírja a visszatorlódás-gátló beszerelését a házi szennyvízhálózatba, csak annyit tehet, hogy az engedélyezési eljárások során, felhívja a tulajdonosok figyelmét az ingatlan elöntés elleni védelmére.
A szerelvény utólagos beépítésére is van lehetőség, és ehhez nem kell újabb engedélyeket beszerezni a közművállalattól. A beszerelés előtt érdemes egy épületgépész-tervező véleményét kikérni.
Az is lényeges, hogy ezeket a szerelvényeket és a házi rendszert rendszeresen ellenőrizzék és tisztítsák, hiszen csak így biztosítható a kifogástalan működés.

*A visszatorlódás-gátló szerelvény használata általában segít, de nem garantálja az elöntések elleni védelmet, ha a közcsatorna túlságosan nagy nyomásnak van kitéve.

További információ:
Bátori Marianna kommunikációs vezető,
tel.: 459-1697, e-mail: pr@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.