2024. április 19. péntek

2016. szeptember 21., szerda 15:02

Ismeretterjesztő csatornák - jön fel az M5
    Budapest, 2016. szeptember 21., szerda (OTS) - Megtalálta a helyét az ismeretterjesztő csatornák között a közmédia új adója, az M5. Az indulás óta eltelt 3 nap adatai azt mutatják, hogy az M5 már elérte a többi hasonló tartalmat szolgáltató csatorna átlagos közönségarányát.

Kedden a teljes napra vetítve 0.4 százalékos, főműsoridőben pedig 0.6 százalékos közönségarányt ért el az új közszolgálati csatorna. A keddi nap legnézettebb műsora az Indul a bakterház című magyar klasszikus volt 34 ezer nézővel. A napi műveltségi kvíz az Ön is tudja? 17 ezer nézőt és potenciális játékost hozott kedden a Nielsen Közönségmérés adatai alapján. Az ember bolygója című ismeretterjesztő sorozat végzett a nézettségi lista harmadik helyén 12 ezer nézővel.
     Bemutatkoztak az M5 kulturális csatorna arcai. Miklósa Erika és Csányi Sándor a Hétvégi belépő című műsor vendége volt.
Holnap kerül adásba az Új idők új dalai című művészeti magazin első adásának ismétlése, amely 15 ezer nézővel debütált. A magazin az alkotó folyamat bemutatását tűzte ki célul. Az első rész a csendélet születésével foglalkozik.
     Az Érettségi 2017 a matematika, fizika, magyar, történelem, informatika és biológia tárgyakból hivatott felkészíteni a tévéképernyő előtt ülő fiatalokat. Játékos módon, színes és interaktív műsorszerkesztéssel, látványos stúdióval, emlékezetes animációkkal, filmbejátszásokkal világítja meg a nyilvánvaló és a rejtett összefüggéseket.
     A Felsős című  szórakoztató, ismeretterjesztő magazinműsor ugyanezt a segítséget nyújtja a még általános iskolába járó nézőknek. Nem egy hagyományos televízióadásról van szó: Fruzsi, az ötödikes diáklány videoblogja vezet minket végig a műsoron. Berci, a fiatal tudós pedig szakszerűen és lelkesen válaszolja meg a felmerülő kérdéseket. Az adott napi témafelvetés a felsős tananyagot segíti megérteni, valamint kiegészíti az iskolában tanultakat.
     A Tudós Társaság - a kíváncsi ember magazinja című műsor minden hétköznap koraeste jelentkezik  a világ legizgalmasabb tájairól. A legfrissebb tudományos eredményeket, a legőrültebb kísérleteket, a legizgalmasabb technológiai újdonságokat és magyar innovációkat mutatja be.
     Az Ismerd meg! című gyerekmagazin révén a legkisebbek otthon és a stúdióban játszva ismerkedhetnek meg a rajz, a képzőművészet, a drámajáték, a zene, a történelem, az internet, a környezetvédelem, az állatok, a fizika és a kémia világával. Segítünk megtanulni rajzolni és énekelni, megismerni a hangszereket, az állatokat vagy éppen a programozás alapjait. Megmutatjuk, hogyan lehet egyszerűen kémiai, fizikai kísérleteket végezni, de azt is, mennyi mindent elárul rólunk már az is, ahogy belépünk az ajtón.
     Mindenki Akadémiája - tudomány, ahogy még nem hallott róla. Új ismeretterjesztő sorozat a hazai tudományos élet kiválóságaival színes, érthető és élvezetes formában. Minden nap egy újabb előadás a természettudomány, az élettudományok, vagy a humán tudományok magyar szakértőitől.  Az előadások a tudományos élet legfrissebb hazai kutatási eredményeit tárják elénk. A Mindenki Akadémiája valóban mindenkié.
     Az Ön is tudja? általános műveltségi kérdéseket felsorakoztató kvízműsor, amely Forró Bence vezetésével várja a játékosokat egy műveltségi kvízre anélkül, hogy be kellene jönniük a stúdióba, hiszen a játékot telefonon játszhatják a nézők.
     Hangvilla egy zenetörténeti műsor. Minden adásnak saját zenei "névjegye" lesz, egy ismert vagy csak jellegzetes dallam, részlet egy műből, amely az adott adás tematikájához illik. Egy mini zenetörténet-órát kapnak a nézők, majd az adott téma magyar vagy nemzetközi vonatkozásainak körüljárása következik. A műsor visszatérő elemei az archív felvétek, valamint a 4-6 perces önálló zenei produkciók és a kitekintések a társművészetek felé.
     A magyar kultúra és sport legendás szereplőit Ugron Zsolna látja vendégül A Nagyok című műsorban. Érdekes, izgalmas, megható történetek, tartalmas beszélgetések titkokról, életről, sikerről és kudarcról a legnagyobbakkal.