OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. október 5., szerda 09:35

Diákok ezrei kockáztatják meg a kicsapást idén
    Budapest, 2016. október 5., szerda (OTS) - Megkezdődött az új tanév, és ezzel a beadandó dolgozatok szezonja a diákoknak. Az összeollózott dolgozatok beadói számára azonban nagyobb a kicsapás veszélye, mint valaha, a tanárok ugyanis szerte az országban magyar nyelven is működő plágiumkereső rendszereket kezdenek használni. Ezen programok a nem (vagy helytelenül) lehivatkozott idézeteket hivatottak felfedezni a különféle szövegekben, így hát elengedhetetlen, hogy a magyar diákok is tisztában legyen azzal, mire kell odafigyelni a problémák elkerülése végett.

    Általános vélemény, hogy Európában mindenki tisztában van a plágium fogalmával, ez azonban nem igaz. A legfőbb gond a tanulók jól informáltságának hiánya: tanulmányok bizonyítják, hogy többségük nem érti, hogyan működik a plágium a gyakorlatban. Vannak, akik mindenféle forrásfeltüntetés nélkül átmásolnak részleteket más dolgozatokból. Mások ugyan lehivatkozzák, de azzal már nincsenek tisztában, hogy csak kis mennyiségű idézet átemelése engedélyezett. Olyanra is akad példa, hogy diákok a saját korábbi dolgozataikat használják fel az újabb beadandók alapjaként - noha saját maguk plagizálására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint "rendes" esetben.

Arturas Vinckevicious, a plag.hu plágiumvadász képviselője szerint idén ősztől minden tanár számára elérhető plágiumkereső rendszerük. "Noha a magyar jogszabályok megfelelőek, a gyakorlatban szinte képtelenség volt felfedezni a plagizálást a dolgozatokban" - mondja A. Vinckevicious. - "Most azonban már lehetséges, így mindenkinek nagy gondot kell fektetnie arra, hogy újratanulja a tudományos életre vonatkozó etikát."

Sajnálatos, és talán még meglepőbb tény, hogy sokszor még a tanárok sem rendelkeznek elég ismerettel a plágiumot illetően. Ez azzal jár, hogy nem tudják rendesen felkészíteni a tanulókat. Valószínűsíthető, hogy a téma nagysága felelős ezért, hiszen sok szabály korlátozza, milyen módon és mennyiségben lehet szabályosan idézni. A felsőoktatási közösség tagjainak el kell sajátítaniuk ezeket az ismereteket ahhoz, hogy korrekt dolgozatok készülhessenek.

Nemcsak szándékos plagizálásról beszélhetünk tehát, hanem a megfelelő ismeretek hiányában elkövetett szellemi tolvajlásról is. Ám ahogy az elv is kimondja: "A szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősség alól."

A fentiek miatt jelentenek nagy segítséget a jó plágiumvadászok, melyek nem csupán a hagyományos plagizálást veszik észre. A plag.hu például a korrekt módon lehivatkozott idézeteket is észleli, melyeket zöld kiemeléssel jelez. Ha egy diák egy másik szakdolgozatból emel ki részleteket, a rendszer akkor is jelzi a problémát, ha az eredeti dolgozat írója mindenhol feltüntette a forrásokat. És míg egy ember esetleg nehezen figyelne fel átfogalmazott idézetekre, a plag.hu számára ez sem jelent akadályt.

"Mindkét félnek azon kell lennie, hogy fény derüljön a dolgozatokban lévő plagizálásokra… a tanároknak és a diákoknak is" - mondja A. Vinckevicious. - "Minden tudományos kutatás azt támasztja alá, hogy ha a tanárnak hozzáférése van valamilyen plágiumkereső rendszerhez, már ennek puszta ténye is elég ahhoz, hogy jelentősen lecsökkentse a plagizálásra való hajlandóságot. Bízunk benne, hogy Magyarországon is mindenki olyan nagy gondot fog fordítani a plágium kérdésére, mint az EU többi országában teszik."
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.