2024. március 28. csütörtök

2016. október 12., szerda 09:40

Egyszerű tanács, mely fejlesztheti a magyar oktatást
    Budapest, 2016. október 12., szerda (OTS) - Több ezer beadandót plagizálnak évente Magyarországon. A tanulók ismeretei hiányosak arról, hogyan működik a plágium a gyakorlatban és milyen következményekkel jár, az pedig gyakorlatilag lehetetlen, hogy a tanárok egyedül képesek legyenek minden probléma felfedezésére. Itt jönnek be a képbe a különféle plágiumkeresők.

Noha általános vélemény, hogy mindenki tisztában van a plagizálás mibenlétével, ez nem igaz. Ennek orvoslása végett nagy hangsúlyt kell fektetni a plágium témájának oktatására - ám az is ugyanolyan lényeges, hogy az oktatók minél előbb elkezdjenek olyan eszközöket használni, melyek nemcsak a problémák hatásos észrevételére képesek, hanem el is tántorítják a diákokat a csalástól.

Érdemes vetni egy pillantást Németországra, mely sokáig védtelen volt a plagizálással szemben. Az elmúlt évtizedekben számtalan, különféle német egyetemeken leadott szakdolgozatot vizsgáltak meg, és kiderült, hogy plagizált dolgozatok ezreinek sikerült átjutnia az oktatási rendszerükön. Megfelelő körültekintés és jobb megelőzési technikák bevezetésének hiányában Magyarország is hasonlóan járhat.

"Bár nap mint nap egyre többen támaszkodnak plágiumkereső rendszerekre a világ minden táján, használatuk leginkább a főiskolák és egyetemek dolgozóira jellemző" - nyilatkozta Arturas Vinckevicious, a plag.hu plágiumvadász képviselője. - "De nem elég csak a felsőoktatásban bevezetni ezeket az eszközöket. Az anti-plágium szoftverek korai ismertetése bizonyítottan segít a diákoknak fiatalon hozzászokni ahhoz, hogy nem szabad csalni. Azok a hallgatók, akiknek középiskolai tanáraik gyakran használtak plágiumvadászokat, az egyetemi tanulmányaik során jóval kisebb hajlandóságot mutatnak a beadandóik összeollózására."

A magyar oktatás kitűnő, de a plágium elleni harcban még van mit fejlődnie. Magyarországnak különösen nagy figyelmet kell fordítania a plagizálás megelőzésére, hisz Schmitt Pál volt köztársasági elnök az egyik legismertebb olyan politikus Európában, aki egy plágium-botrány központi alakjaként vált hírhedtté. Hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset, Magyarországnak sokkal hatékonyabb eszközöket kell bevetnie a szellemi tolvajlás ellen.

"Magyarországon egyelőre kevés az olyan egyetemi karok száma, ahol rendszeresen használnak hatékony plágiumkeresőket" - folytatta Vinckevicious. - "A felsőoktatási intézmények így védtelenek a plágiummal szemben… akárcsak a középiskolák. A legtöbb amerikai vagy angol középiskolában már teljesen megszokott dolog, hogy a tanárok plágiumvadászokra támaszkodnak a dolgozatok kijavításakor. Ez a szokás jót tenne Magyarországnak is."

A plágiumkereső rendszerek, mint például a Magyarországon idén ősszel megjelent plag.hu, határtalan segítséget jelentenek az oktatók számára. Percek alatt milliónyi szöveget képesek átkutatni és összevetni egymással, valamint felfigyelnek a nem szó szerinti idézetekre és helytelen hivatkozásokra is. A rendszer többnyelvű keresést is képes elvégezni, így akkor is jelzi az esetleges egyezéseket, ha a forrásszöveg nem egyetlen nyelven íródott.

A plag.hu és hasonló plágiumvadászok kulcsfontosságú szerepet játszanak a felsőoktatási és tudományos életben; Vinckevicious szerint használatuk kétségtelenül a leghatásosabb mód az ország oktatásának fejlesztésére. "Jelen pillanatban nincs semmi, ami eredményesebb lenne" - állítja a plag.hu képviselője. - "Minden országnak gondoskodnia kell róla, hogy az elérhető legjobb technológiát alkalmazza. Ennek okán szeretnénk javasolni a magyar tanárok és diákok számára, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az őszinteségre a tanulmányok során, és ellenőrizzék, nem található-e plagizálás a dolgozatokban."

Contacts for details:
Arturas Vinckevicius