OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. február 20., hétfő 09:46

Több gyermek születhetne ésszerűbb támogatással
    Budapest, 2017. február 20., hétfő (OTS) - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint hazánkban 2016 első tizenegy hónapjában 85,128 gyermek született, ami 1,4 százalékos növekedést jelent.

    Tavaly tehát 1.200 gyermekkel több született, mint az előző év hasonló időszakában. A megszületett gyermekek túlnyomó többsége természetes módon fogant, de évek óta emelkedik és többezres nagyságrendre tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik meddőségi kezelés eredményeként születtek. A szülésszám szerény emelkedése a gyermekvállalásra ösztönző kormányzati családtámogatási program mellett a fogamzóképes lakosság 15%-át érintő betegség, a meddőség kezelését végző intézeteknek is köszönhető.

A Kormány évente közel 200 milliárd forintot költ a családalapítás és a gyermekvállalás ösztönzésére. Ezzel szemben mindössze 2 milliárd forinttal támogatja a meddőségi kezeléseket. Egy lombikbébi vagy más meddőségi kezeléssel megszületett gyermek átlagosan kevesebb mint 1 millió forintjában van az adófizetőknek. A születésszám minimális növekedése miatt a kormányzati családtámogatások eredményeként született egy-egy gyermek "költségigénye" nagyságrendekkel nagyobb is lehet.

Több fejlett európai országban az orvosi segítséggel fogant gyermekek az éves születésszám közel 10 százalékát teszik ki. Magyarországon a gyermekek 3-4 százaléka születik meddőségi kezelés eredményeként. Megfontolandó lenne, hogy a Kormány minden olyan meddő pár számára biztosítsa a gyermekvállalás lehetőségét, akik már eldöntötték, hogy családot szeretnének alapítani. Ne korlátozzák mesterségesen, "teljesítmény volumen korlát" formájában, hogy hány meddő nő szülhet. Több ezer kétségbeesett meddő pár várakozik ellátásra az állami és a magánintézetekben. Az ő kezelésükhöz különleges többletforrásra nem lenne szükség, hiszen 1-2 milliárd forint átcsoportosítása a 200 milliárdos gyermekvállalásra ösztönző keretből szinte észrevétlen maradna. A várható eredmény kézzel és "kézben" fogható lenne, hiszen a meddő párok által várva várt valamennyi gyermek megszülethetne (a jelenleginek legalább duplája).

Ezen felismerést látszik visszaigazolni a sajtóban megjelent hírek szerint a Kormány azon szándéka, hogy többletforrást biztosítson a meddőségkezelés céljára. A közzétett minisztériumi tervek szerint azonban ezt a többletforrást a meddő párok kizárólag két budapesti és egy pécsi állami meddőségi központban használhatnák fel, ahol a kezelések tervezett emelt számú elvégzésére jelenleg nincs meg a kapacitás. Ily módon a plusz pénz megint nem a kívánt  eredményt hozza meg. A várólisták megmaradnak, évekre hosszabbodnak, az ellátatlan betegeket közpénzen kell utaztatni egy távoli helyen végzett kezelés reményében. Nem is beszélve a szabad orvosválasztás lehetőségének sérüléséről. Sok beteg kifut az időből vagy belefárad a reménytelen várakozásba. A gyermekekre vágyó párok álma pedig soha nem fog teljesülni. Ez nem lehet a családcentrikus kormányzati támogatás célja.

Magyarországnak minden egyes gyermekre égetően szüksége van. A Kormány erőfeszítései csak úgy érik el céljukat, ha a meddőségkezeléseket is hathatósan támogatják. A mesterséges korlátok eltörlésével a meddő pároknak lehetősége nyílna arra, hogy az általuk választott meddőségi központban szinte azonnal megkezdődjön a kezelésük, aminek az eredményeként valóban sokkal több gyermek fog születni.

Dr. Török Attila
A Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnöke
30 946 1573
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.