OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. június 21. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2017. március 10., péntek 13:45

Láthatóvá tenni a láthatatlant - A spirituális szépség megújítása a művészetben
    Budapest, 2017. március 10., péntek (OTS) - Maria de Faykod magyar származású szobrászművész különleges fotókiállítása nyílt meg március 10-én a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában. A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló kiállítást Dr. Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapát nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, Csordás Zoltán, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára és Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke. Az eseményt jelenlétével megtisztelte a kiállítás védnöke, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170310_001.JPG

A keresztények nagyböjt bűnbánati időszakában Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
Maria de Faykod küldetése, hogy felismertesse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk, emberekben. Ezt a spirituális energiát faragja márványba, szobrai sokak hitét erősítették már meg, vagy adták vissza. Világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. Ez a Lourdes-i Keresztút a Béres Alapítványnak köszönhetően Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel Magyarországon is láthatóvá válik a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül.

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: "Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót, akit ez a lenyűgöző alkotás odavitt hozzá. Az a fiú ott - egészen biztos voltam benne - elérte Istent. Megtiszteltetés volt számomra, hogy 2014 húsvét nagyhetében megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Boldog vagyok, hogy a Lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most Pannonhalmára is megérkezett".

A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja és bemutatja alkotásának összetett kifejezéstartalmát: szobrain és a szobrokról készített saját képein keresztül a láthatatlan láthatóvá válik. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, "látni" tanítják.

"A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria épülete közel négyszáz éves és egyúttal ez a Főapátság legújabb kiállítótere. A 21. században szinte a semmiből újjáálmodott létesítmény a régi és az új szerves egybeépülése, találkozása. A patinás, egykori gazdasági központ modern tartalommal kelt új életre: látogatóközpontként szolgálja vendégeinket. Az ezeréves bencés szerzetesközösség saját magát építi és küldetését fogalmazza újra és kíván ösztönző példát nyújtani mindenkinek az élet sokszínű teremtő alakítására.  Új múzeumunkban és galériánkban az állandó tárlataink mellett a galéria funkcióval szólítjuk meg és várjuk a művészeket. A 2016-os nagysikerű Szent Márton és Pannónia kiállítás után nagy örömmel fogadjuk falaink közé Maria de Faykod szobrászművész csodálatos fotóit" - mondta a megnyitón dr. Várszegi Asztrik OSB, pannonhalmi főapát.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló fotókiállítás Pannonhalmán az Apátsági Múzeum és Galériában (9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.) április 17-ig látogatható.

További információ:
Antony Szilvia, sajtókapcsolatokért felelős kommunikációs munkatárs,
06-1-430-5518, 06-20-312-4840, antony.szilvia@beres.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.