OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2017. március 24., péntek 10:58

Szereplőváltozás a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
    Budapest, 2017. március 24., péntek (OTS) - Szereplőváltozás lesz Dvorák Stabat Materében. Jaroslav Brezina tenort akadályoztatása miatt neves pályatársa, Aleš Briscein váltja. A magyar közönség már találkozott Aleš Brisceinnel, 2014 májusában a Budapesti Fesztiválzenekar koncertszerű Ruszalka előadásán a Herceget játszotta a Müpában.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170324_001.jpg

Aleš Briscein eredetileg fúvósnak, klarinét és szaxofonművésznek indult, majd elcsábította az operaszínpad. A prágai Konzervatóriumban és a söréről híres nyugat-csehországi Pilsenben folytatott énektanulmányok után 1995-ben kezdett énekelni a Prágai Állami Operaházban.

Lírai tenor szerepkörben mutatkozott be:  volt Tamino A varázsfuvolában,  Ferrando a Cosi fan tuttéban, Almaviva gróf A sevillai borbélyban,  Jenik Az eladott menyasszonyban, Alfréd a Traviatában, Laca, illetve Steva a Jenufában, Herceg a Ruszalkában. Repertoárján nemcsak a cseh operairodalom gyöngyszemei sorakoznak, hanem Mozarttól és Bellinitől Stravinskyn át Berg, Bernstein és Zemlinsky és mások alkotások fontos alakjai is szerepelnek.

Igen népszerű és megbecsült szólistája a Prágai Nemzeti Színház, valamint a Prágai Állami Operaház együttesének. Júniusban a Nemzeti Színházban Wagner-műben hallható, Katharina Wagner rendezésében a Lohengrin címszerepét énekli. A hét végén, március 25-én a merész darabválasztásairól is ismert Grazi Operaházban Zemlinsky A törpe című egyfelvonásosában lép színpadra.

Jelentős fesztiválok keresett vendégművésze, sikert aratott az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon, a Tiroli Fesztiválon, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és természetesen a Prágai Tavaszon. Salzburgban a világhírű rendező Christoph Marthaler rendezésében, a kiváló szoprán, Angela Denoke oldalán szerepelt Janácek A Makropulosz ügy című ritkán hallható operájában, az előadásról képfelvétel is készült. Párizs, Bologna, München, Tokió, Vancouver, Valencia operaházainak, illetve hangversenytermeinek közönsége tapsolt a cseh énekesnek.

2016 őszén - már nem először - a berlini Komische Operben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon most először vendégeskedő Nánási Henrik vezényletével az Anyegin tragikus hősét, Lenszkijt formálta meg.
Foglalkoztatott oratóriuménekes, így Dvorák Stabat Materének tenor szólama pályafutásához illő feladat.

www.btf.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.