2024. március 28. csütörtök

2019. február 26., kedd 10:09

Drágábban foglalunk szállást SZÉP Kártyával
    Budapest, 2019. február 26., kedd (OTS) - Összehasonlító elemzés a belföldi szállásfoglalási szokásokról

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A SZÉP Kártyás fizetés évek óta töretlen népszerűségnek örvend a belföldi szállást foglalók között, eddig azonban nem készült olyan elemzés, amely specifikusan a SZÉP Kártyás szállásfoglalások jellemzőit vizsgálja az összes többi foglalással összevetve - nyilatkozta Leskó Dániel a SzállásKérés.hu Kft ügyvezetője. Az elmúlt 11 hónap anonimizált foglalási adatai alapján készült elemzésből kiderül, hogy a SZÉP Kártyával fizető vendégek hamarabb és hosszabb időre foglalnak, éjszakánként többet fizetnek, viszont tipikusan kisebb létszámmal utaznak.

A SZÉP Kártyával fizetett szállásfoglalások aránya egész évben egyenletesen 21% az összes foglalás között. Ugyanakkor, ha a foglalásokat a tervezett érkezés helyett a foglalás rögzítésének napja alapján csoportosítjuk, azt látjuk, hogy az év első 5 hónapjában a SZÉP Kártyás foglalások felülreprezentáltak (az összes foglalás 25-30%-át teszik ki), míg a nyári időszakban alulreprezentáltak (mindössze 15%), majd szeptembertől év végéig hozzák az éves átlagot.

Mind a teljes szállásköltség, mind az egy főre és éjszakára visszaosztott költség magasabb a SZÉP Kártyás foglalások esetében. Egy SZÉP Kártyával fizető vendég átlagosan 6.930 Ft-ot fizet egy éjszakáért, míg egy SZÉP Kártyát nem használó vendég csak 6.050 Ft-ot, azaz 15%-kal kevesebbet.

A leggyakoribbak a két éjszakás foglalások - fizetési formától függetlenül -, ugyanakkor a SZÉP Kártyás foglalások aránya 3-7 éj időtartam esetén felülreprezentált, 6 éj esetén eléri a 27%-ot is. A legtöbb foglalás az érkezéshez képest 1 héten belül kerül regisztrálásra, de itt a SZÉP Kártya erősen alulreprezentált, mindössze 15%-ot tesz ki, míg például 5 hónapos előrefoglalások esetén már 36%-os az arányuk.

Talán meglepő, de a SZÉP Kártyás foglalások esetében a gyerek nélküli foglalások átlagos vendégszáma 30%-kal alacsonyabb, míg a gyerekkel érkező vendégek esetén a gyerekek létszáma 11%-kal alacsonyabb az egyéb fizetési módokat használó foglalásokhoz viszonyítva.
Ezen eredmények - amellett, hogy a SZÉP Kártyás foglalási szokások jobb megértését segítik elő - arra is rávilágítanak, hogy a SZÉP Kártya mint belső keresletet ösztönző eszköz működik, hiszen a SZÉP Kártya a foglalások jól kimutatható részénél nemcsak a fizetési mód megváltozását jelenti, hanem ténylegesen olyan utazásokat, amelyek ezen cafetéria rendszer nélkül nem vagy nem ilyen formában, összegben valósultak volna meg. Pontosan ezek a piacra újonnan bekerülő foglalások azok, amelyek a korábban említett eltéréseket okozzák a SZÉP Kártyás, valamint az egyéb fizetési módot használó foglalások jellemzői között.

Az említett kutatás a SzállásKérés.hu Kft támogatásával készült, a 2018.03.15 - 2019.02.15. között a https://szallaskeres.hu oldalon regisztrált 39.000 anonimizált ajánlatkérés és foglalás adatait felhasználva. A SzállásKérés.hu 2009 óta van jelen a belföldi szálláspiacon, elsősorban nyaralóházakra, kisebb szálláshelyekre koncentrálva. 2017 óta már külföldi szálláshelyek is szerepelnek a közel 10.000 szálláshelyet tartalmazó kínálatában.

Infografika, háttéranyag:
"    infografika (webes):

"    infografika (nagy felbontás):

"    háttéranyag:

További információ a sajtó számára:

Leskó Dániel - ügyvezető SzállásKérés.hu Kft
lesko.daniel@szallaskeres.hu