OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2019. március 22., péntek 12:46

Tisztítótelepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából
    Budapest, 2019. március 22., péntek (OTS) - Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok keretében ismerkedhettek meg diákok a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával március 21-én és 22-én, a Víz Világnapja alkalmából. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2900 gyermek fordult meg a két nap alatt.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190322_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190322_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190322_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190322_004.jpg

Az mindenki számára szinte természetes, hogy a szennyezett víz a lefolyókon keresztül folyamatosan és zavartalanul távozik a háztartásból. De mi történik vele azután? Hova lesz, és milyen formában kerül vissza a természetbe?
A Víz Világnapja (március 22.) alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dolgozói megmutatták mindezt az iskolásoknak.

Március 21-én és 22-én két helyszínen, az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2900 iskolás gyereket fogadtak előzetes bejelentkezés alapján. A diákok megtekinthették a szennyvíztisztítás folyamatát és a világszínvonalú beruházásokat, mint például a botanikus kertekre hasonlító "Élőgépek" technológiát.

Az FCSM szakemberei megmutatták, hogy mi történik a szennyvízzel, miután az a lefolyókon keresztül távozott. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül kerül ki a telepekről, vissza a Dunába. A látogatók nemcsak azt ismerhették meg, hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, hanem azt is, miként alakítják át azt biogázzá. A nyílt napokon minden évben szó esik arról is, hogy milyen anyagokat és miért nem szabad a lefolyókon át leereszteni a csatornákba.

Budapesten évente kb. 4-5 Velencei tónak megfelelő szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza. A társaság az egyre gyakrabban előforduló özönvízszerű esőzések által okozott kihívásokra is megoldást keresett. Fővárosi beruházásban idén márciusban indult a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzák a meglévő záporvíztározó kapacitását.
Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3600 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz - tisztításra váró - tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.

Az érdeklődők megtekinthettek egy különleges gyűjteményt is a kidobott és a csatornákban megtalált tárgyakból. A rengeteg érdekesebbnél érdekesebb tárgy között komoly tételt jelentenek a mobiltelefonok -, amelyek lefolyóba kerülése még érdekesebb lehetett.

A talált tárgyak ugyan nem használhatók újra, de nem is gondolnánk, hogy mi minden újrahasznosítható ma már a szennyvízből. A Fővárosi Csatornázási Művek már régóta nem hulladékként, hanem nyersanyagként, értékes energiaforrásként tekint a szennyvízre. Ennek köszönhetően már hosszú ideje termelnek a szennyvíziszapból elektromos és hőenergiát. A szennyvíztisztítás során keletkező biogázból időszakosan az FCSM mindkét telepén több energiát termelnek, mint amennyire a rendszereiknek szüksége van. Ezekben az időszakokban a telepeken kívülre is szolgáltatnak villamos energiát. (Az összesen 120-140 ezer kWh többlet energia nagyjából 640 hűtőszekrény, vagy 1042 asztali számítógép egy havi folyamatos működtetésére elegendő áramot tesz ki.) A biogáz nemcsak elektromos energiával, hanem hőenergiával is ellátja a telephelyeket, beleértve az épületek fűtését és a felhasznált meleg víz előállítását is. Ennek köszönhetően földgázt még a leghidegebb téli hónapokban sem kell vásárolniuk.

De ezzel még nincs vége a szennyvízből "nyert" újrahasznosításnak. Újabban erőművekben újrahasznosítható szilárd tüzelőanyagot is előállítanak (évente 3-4 ezer tonnát).
Szintén újdonságnak számít, hogy a mechanikai szűrés során összegyűjtött homokot is újrahasznosíthatóvá tették. Az évente több mint 2000 tonna homok elsősorban az építőiparban hasznosítható. Kétszer mosott formájában például a budapesti csatorna-felújításoknál, habbeton formájában pedig az egyes villamos pályájának felújításánál hasznosították idáig.

További információ és képek:
Bátori Marianna kommunikációs vezető, tel.: 459-1697, elektronikus levél: pr@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.