2024. április 17. szerda

2019. május 21., kedd 13:52

Az ELMŰ-ÉMÁSZ sajtóközleménye - 125. születésnapját ünnepli az ÉMÁSZ (1. rész)
    Miskolc, 2019. május 21., kedd (OTS) - "    Az ÉMÁSZ idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját

- Panelbeszélgetés "ÉMÁSZ, mint Miskolc és a régió partnere" címmel
     - Jelentős történelmi mérföldkő megünneplése jövőorientált kiállítással, amely bemutatja a Társaság legújabb termékeit és szolgáltatásait
     - Miskolc részére adományozott új okos oszlop átadása
     - Új oktatóközpont a villanyszerelői szakképzés céljára
     - Napelemes autóbeálló projekt megvalósítása elektromosautó-töltőkkel
Az ÉMÁSZ idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját: 1894-ben gyulladtak fel a villanyvilágítás első fényei Észak-Magyarországon. A Társaság és Miskolc, illetve az észak-magyarországi régió története és élete szorosan összefonódik: együtt élték át az elmúlt 125 év minden változását. Ezen időszakban az ÉMÁSZ folyamatosan biztosítja a villamosenergia-ellátást az igen eltérő és változó politikai, gazdasági és piaci körülmények között. Egy dolog azonban soha nem változott: az ÉMÁSZ célja, vagyis hogy a régió és annak fogyasztói számára megbízható villamosenergia- és földgázszolgáltatást és ehhez kapcsolódó innovatív szolgáltatásokat nyújtson.

Az utóbbi években a Társaság sikeresen végrehajtotta azt az átalakulást, melynek eredményeként egy hagyományos energiaszolgáltató vállalatból Magyarország egyik legnagyobb infrastruktúra- és energia-szolgáltatója lett. Ezt az üzleti portfoliónk fejlesztésével értük el, amely már magában foglalja a villamosenergia-elosztói hálózat üzemeltetését és az egyetemes szolgáltatást, a villamos energia és gáz versenypiaci értékesítését, az elektromos mobilitást, a decentralizált energia-megoldásokat, a közvilágítást éppúgy, mint az energia- és hálózat közeli megoldásokat.

Az ÉMÁSZ aktív szerepet vállal a régió környezetének és kulturális értékeinek védelme terén. Működésünk során figyelnünk kell arra, hogy az energiaszolgáltatás érinti az ország legcsodálatosabb helyszíneit. Legyen az az ország hegyvidéke, a híres Tokaji borvidék, vagy az olyan történelmi városok, mint Eger vagy Sárospatak. Fontos számunkra az építészeti műemlékek és értékek megőrzése is: egyebek között Társaságunk biztosítja Miskolc belvárosa, a Diósgyőri vár és az Avasi kilátó megvilágítását.

Harmóniában a természettel nagy hangsúlyt fektetünk a madárvédelemre. A Bükki Nemzeti Parkkal együttműködve arra törekszünk, hogy a légvezetékeinket földkábelekkel váltsuk ki. Aláírtuk a madarak védelméről szóló Akadálymentes Égbolt Megállapodást. Hasznosítjuk a természet biztosította tiszta energiát: a Gibárti és Felsődobszai vízerőművek ennek jegyében működnek.

A mai születésnapi ünnepség egyfelől egy közös tisztelgés a Társaság 125 éves múltja előtt, másfelől pedig a jövőbeni együttműködés megalapozása a Társaság és a régió és a Társaság székhelyéül szolgáló Miskolc között is. Köszönjük, hogy az eseményen részt vett és köszöntő beszédet mondott Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke, Dr. Kaderják Péter, államtitkár, Pfliegler Péter, Miskolc polgármester-helyettese és Steiner Attila, a Miniszterelnökség Európai Uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára részvételével lezajlott panelbeszélgetés témái között szerepelt a Társaság, a város és a régió közötti partneri kapcsolat erősítése.

Ezen jelentős történelmi mérföldkő megünneplése céljából az ÉMÁSZ kiállítást szervezett egy olyan ügyfélarénában, ahol bemutattuk az alaptevékenységeinken kívüli energia és hálózat közeli termékeinket. A kiállítást megtekintette számos politikai és szabályozói döntéshozó, hatósági és egyetemi képviselő, ki-emelt ügyfél, ipari fogyasztó, üzleti fogyasztó és partner a társadalmi felelősségvállalás területéről éppúgy, mint egyéb fogyasztói és érdekcsoport.

A program része volt még az új okos oszlop ünnepélyes átadása a Bartók Béla téren, amelyet Társaságunk adományozott a város részére. 2012-ben helyeztük üzembe Miskolcon az első elektromosautó-töltőt. A mai napon további lépést teszünk az elektromosautó-töltők hálózatának bővítése érdekében.

Nagy hangsúlyt helyezünk a régió jövőjének fejlesztésére is. Szakmai szervezetekkel együttműködve dolgozunk a villanyszerelők szakmai képzésének megújításán. E célból, mintegy hosszú távú stratégiaként a Társaság új oktatóközpontot létesít, amely 2019-ben kerül átadásra. Ebben az intézményben egyidejűleg 16 főt tudunk oktatni a Társaság normáinak megfelelően.(folyt.)

2019. május 21., kedd 13:52

Az ELMŰ-ÉMÁSZ sajtóközleménye - 125. születésnapját ünnepli az ÉMÁSZ (2. rész)
    Miskolc, 2019. május 21., kedd (OTS) -

Egy másik jövőorientált projektként az ÉMÁSZ bejelentette, hogy létre kíván hozni Miskolcon egy nap-energiával működtetett autóbeállót, kiegészítve további elektromosautó-töltőkkel. A projekt megvalósítása 2019-ben kezdődik a városi hatóságok szoros együttműködésében és támogatásával.

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: "Meggyőződésem, hogy a mai nap az ÉMÁSZ életében egy hatalmas és emlékezetes születésnap, amelyen részt vettek a legfontosabb érdekcsoportok és partnerek annak érdekében, hogy osztozzanak lelkesedésünkben, melyet a jövő energiavilágába történő belépés jelent. A kiállításunk bemutatja az ÉMÁSZ hozzájárulását Magyarország energiagazdálkodási és gazdasági stratégiájának sikeréhez. Remélem, hogy a látogatók most megértik, miként járulunk hozzá kemény és elkötelezett munkánkkal a jövő energiatérképéhez."

További információ:
     Dr. Boross Norbert