2024. március 28. csütörtök

2019. május 29., szerda 12:51

Fenntartható gazdálkodással a sikerért (1. rész)
    Kismarton, 2019. május 29., szerda (OTS) - Az Esterházy Vállalatcsoport immáron ötödik fenntarthatósági jelentését hozta nyilvánosságra

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A festői kismartoni kastélyparkban mutatta be az Esterházy Vállalatcsoport a 2016-2018-as időszakról szóló fenntarthatósági jelentését. A környezet, a gazdaság és a társadalom felelősségteljes kezeléséről szóló immáron ötödik ilyen beszámoló az Esterházyak a modern gazdálkodás alapvető elveivel kapcsolatos alapvető hozzáállását mutatja be: az ökológiai erőforrások gazdaságos használatát, elkötelezettséget az országgal, a régióval és az emberekkel szemben, valamint a hagyományos értékeket figyelembe vévő dinamikus fejlődést. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatója a vállalkozás számára alapvető fenntartható gazdálkodás és hosszú távú stratégia fontosságát hangsúlyozta.  Mint mondta, ha a fenntarthatóság magától értetődővé válik, ez minden részletre kiterjedő és jövőbe mutató hozzáállást jelent, s a vállalat egészséges növekedéséhez vezet.

A jövő alapját a szilárd gazdasági eredmények képezik. A főcsoport 2018-ban öt százalékkal, 55,8 millió euróra növelte bevételeit. Ezen növekedés legnagyobb részét a PANNATURA márkanév alatt tevékenykedő erdészeti, mezőgazdasági és természetvédelmi ágazatok, valamint az ingatlanok hozták. Ennek eredményeként, a fenntarthatóság szellemében 2019-ben ismét jelentős összeget, összesen 5,8 millió eurót fektettek burgenlandi üzleti vállalkozásaikba és történelmi műemlékeikbe, például a kismartoni Esterházy-kastélyba vagy Fraknó várába. Dr. Harald Mahrer, az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke beszédében kiemelte, hogy az Esterházy-csoport fontos gazdasági tényezővé fejlődött. A vállalkozás nem csak Burgenlandban, hanem a határokon túl is iránymutató a gazdasági fejlődés, az új utak keresése és a példamutatás területén.

A PANNATURA márkanévvel összefogott üzletág már 2002-ben következetesen és előrelátóan cselekedett, amikor az összes általa megművelt mezőgazdasági területen biogazdálkodásra állt át. Az erdőgazdálkodás területén is nagy hangsúlyt fektet a fenntartható használatra és a biodiverzitásra. Ez a hozzáállás különösen hasznosnak bizonyul a radikális éghajlati változások idején. További lényeges szempont az üzletág számára, hogy minden itt honos élőlény számára ideális környezetet alakítson ki, hiszen ők képzik az intakt ökoszisztéma rendkívül fontos részeit. A PANNATURA változatos termékeit lehetőség szerint közvetlenül értékesítik, vagy partnerekkel együttműködve juttatják el a fogyasztókhoz. Matthias Grün , a PANNATURA igazgatója kiemelte, hogy tudatában vannak a vállalkozás példaértékű tevékenységének, ezért is fontos számukra a nyílt kommunikáció és az átláthatóság. Az új fenntarthatósági jelentésben ezért is használják a hashtag szimbólumot, amely a modern kommunikációt és a nyitottságot is jelképezi.

Az Esterházy ingatlan üzletága nagyban hozzájárul a tavak menti élet minőségéhez. A fertőszéleskúti (Breitenbrunn) strandfürdő átalakítása jelenleg az üzletág egyik legambiciózusabb projektje. Egyeztetések során rögzítették az összes érintett érdekeit, és számos ökológiai körülményt is szem előtt tartva a lehető legnagyobb mértékben vették ezeket figyelembe.

Az Esterházy Borászat a régió vezető vállalkozása, amely elkötelezett a természetközeli gazdálkodás iránt. Ezen gazdálkodási módszerért sorban lelkesednek más vállalkozások is. Az Esterházy borok kiváló minőségét számos nemzetközi díj is bizonyítja.

Az üzleti vállalkozások bevételeiből származó eredményt nagyrészt a turizmus, a kultúra és a rendezvények területébe forgatják vissza. Az Esterházy Melinda által meghatározott alapítványi cél a jelentős kulturális műemlékek és gyűjtemények felújítását, a jelenkornak megfelelő használatát és a nyilvánosság előtti megnyitását veszi tervbe. Az Esterházy Vállalatcsoport mindemellett számos kulturális rendezvényt kínál, mint például a nyári operaelőadások a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Idén Mozart A Varázsfuvola című operáját viszik színre. A classic.Esterhazy koncertsorozat és a kismartoni új HERBSTGOLD-fesztivál a régió kulturális életét gazdagítják. Az Esterházyak desztinációi 2018-ban több mint 500.000 látogatót fogadtak, ami jelentősen hozzájárul Burgenland tartomány turisztikai sikereihez.

A 2016-2018-as időszakról szóló fenntarthatósági jelentés az Esterházy sikereit tükrözi, amelyet a gondos és fenntartható gazdálkodási módnak köszönhet. A jelentés elkészítéséhez számos érdekelt fél járult hozzá, legfontosabb témáit is közösen határozták meg. A jelentésből gazdagon illusztrált könyv készült, ami mindenre kiterjedően számol be a vállalkozás a fenntarthatóságot maximálisan figyelembe vevő tevékenységéről.
     - A német nyelvű jelentés letölthető innen: www.esterhazy.at/nachhaltigkeitsbericht.
     - Az aktuális PANNATURA kiadvány a jelentés legfontosabb témáit tartalmazza. (folyt.)

2019. május 29., szerda 12:51

Fenntartható gazdálkodással a sikerért (2. rész)
    Kismarton, 2019. május 29., szerda (OTS) -

Az Esterházy Vállalatcsoport igen komolyan veszi példaértékű tevékenységét a környezetvédelmi szempontból érzékeny környezetben: a középpontban a természettel összhangban működő gazdálkodás, valamint a társadalmi és kulturális értékek megőrzése állnak. Olyan gondolkodásmód, amely a vállalkozás összes területét áthatja, és befolyásolja az alkalmazottak mindennapi tevékenységét.

Sajtókapcsolat:
Mag. Barbara Wagner-Gmeiner
Kommunikációs vezető
Esterhazy Betriebe GmbH
7000 Eisenstadt, Esterházyplatz 5.
Tel   +43 (0) 2682 63004-410
b.wagner-gmeiner@esterhazy.at
www.esterhazy.at/presse

Az Esterházy Vállalatcsoportról

Az Esterházy Vállalatcsoport négy évszázada meghatározó gazdasági tényezője és jelentős katalizátora a Pannon- régiónak. A hosszútávú értékmegőrzés és értéknövelés, valamint a minden területen érvényes minőségtudatosság iránti igény köti össze a vállalatcsoport tevékenységi területeit. A négy ágazatot, a Pannatura-t, az Ingatlanokat, a Turizmus, kultúra és rendezvényeket, valamint az Esterházy Borászatot továbbra is nagyrészt decentralizáltan irányítják. Az Esterhazy Betriebe GmbH menedzsmenttársaságként központi szolgáltatásokat kínál, például a pénzügyek, az emberi erőforrások, az informatika, a jogi tanácsadás és a vállalati kommunikáció területén. A csoport általános irányítását az Esterhazy Betriebe GmbH ügyvezetése végzi, amelynek csúcsán az alapítványok igazgatósági tagjai állnak.