2024. április 16. kedd

2019. július 11., csütörtök 11:31

A Nemzeti Színház sajtóközleménye
    Budapest, 2019. július 11., csütörtök (OTS) - Az elmúlt napokban a Nemzeti Színházat negatív színben feltüntetni szándékozó írás járta körbe az ellenzéki médiumokat. Fontosnak tartjuk egyértelműen leszögezni az alábbiakat

A Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.

A Nemzeti Színház négy nagyszínpadi előadásán (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég - A fehér felhő, Tóth Ilonka) három éve ingyen látja vendégül a szervezett iskoláscsoportokat: #nemzetiadiakokert címmel futó programunk soktízezer diák számára nyújtott színházélményt.

Az előző évadban több mint kétezer olyan nézőnket hívtuk el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem jártak színházban.

Küldetésünk ebben is világos: nagy felelősséget érzünk azok iránt, akik fiatal koruk vagy anyagi helyzetük miatt nem juthatnak el színházba.

Elektronikus jegyleolvasó rendszerünk minden egyes előadásunk esetében pontosan rögzíti, hogy hányan érkeztek a színházba. A teátrum látogatottsága 94 %-os volt.

A Nemzeti Színház gondosan, jogszerűen és átláthatóan gazdálkodik. Öt éve dolgozunk az épületben felhalmozódott műszaki hibák kijavításán és színházi eszközparkunk korszerűsítésén. Ezekre nem fordított figyelmet a színház korábbi vezetése.

Művészeti tevékenységünk, külföldi meghívásaink száma valamint nemzetközi fesztiválunk, az idén hatéves MITEM sikere, értékteremtő munkánk nem vitatható.

A hazug támadás oka tehát nyilvánvalóan az, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színházává vált. Azonban semmilyen támadás nem riaszt el bennünket - sőt, megerősít - az utunktól: továbbra is a magyar kultúra és a magyar hagyományok megújító ápolásán fogunk dolgozni.