2024. április 24. szerda

2019. november 20., szerda 12:11

A Mori Memorial Alapítvány 2019. évi GPCI jelentése: London fejlődése lassul, Tokió megtorpant, Párizs felfelé halad a globális rangsorban (1. rész)
    Tokió, 2019. november 20., szerda (Business Wire/OTS) - A Mori Memorial Alapítvány 2019. évi GPCI jelentésében a világ 48 nagyvárosát rangsorolja  - A Mori Memorial Alapítvány Városi Stratégiák Intézete (The Mori Memorial Foundation Institute for Urban Strategies), amelyet az egyik vezető tokiói városfejlesztő cég, a Mori Building kutatási célokra hozott létre, közzétette Global Power City Index (Globális Vonzású Város Index) (GPCI) jelentését, mely szerint az összesített pontszám alapján London, New York, Tokió és Párizs (ebben a sorrendben) ismét a világ négy legvonzóbb városának bizonyult. Az évente megjelenő GPCI jelentés, amelyet először 2008-ban adtak ki, a világ mintegy 40 nagyvárosának "vonzerejét" értékeli és rangsorolja annak alapján, hogy milyen mértékben vonzza magához egy adott város a kreatív alkotókat és a vállalkozásokat szerte a világról. A városok hat kategóriában (gazdaság, kutatás és fejlesztés, kulturális interakció, élhetőség, környezet és hozzáférhetőség), 70 mutató alapján kerülnek értékelésre. Annak érdekében, hogy a globális nagyvárosokkal kapcsolatos feltételekben bekövetkező változások követhetők legyenek, a Városi Stratégiák Intézete folyamatosan frissíti a GPCI alapját képező mutatókat és továbbfejleszti az adatgyűjtési módszereket.

Ez a közlemény multimédia elemeket is tartalmaz. A teljes közlemény a következő internetes címen tekinthető meg: https://www.businesswire.com/news/home/20191118005309/en/

Az egyre kevésbé átlátható globális gazdasági feltételek és a környezetvédelmi kérdések előtérbe kerülése nyomán a GPCI alapján nyolc év óta az első helyen álló London összpontszáma idén először csökkent. Ugyanakkor New York, Tokió és Párizs, más-más okból, de szintén kevesebb pontszámot szerzett. Tokió pontszámának jelentősebb visszaesése következtében nőtt a közte és New York közt lévő szakadék, míg Tokió és Párizs pontszáma és közelített egymáshoz. Párizs továbbra is felfelé mozog listán, részben annak köszönhetően, hogy 2017-ben megnyerte a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére vonatkozó pályázatot, és így sikerült megállítania a népszerűségében a 2015-ben a várost ért terrortámadások miatt bekövetkezett hanyatlást.

2019-ben számos nagy kihívást képviselő esemény történt, illetve több még most is folyamatban van, ideértve az USA és Kína közti kereskedelmi súrlódásokat, az Egyesült Királyságnak az EU-ból való tervezett kilépését és a hongkongi tüntetéseket. A 2019. évi GPCI pontszámokra érezhetően hátrányos hatást gyakorolt a pekingi és sanghaji GDP növekedésének lassulása, valamint az, hogy Londonban ez évben a világ 500 legnagyobb vállalata közül már jóval kevesebb cég volt megtalálható. Hongkong 2020. évi GPCI pontszáma is minden bizonnyal meg fogja sínyleni a városban folyó politikai zavargásokat.

A jelentés legfontosabb megállapításai (az első 10 helyen álló város)
     - Valószínűleg a Brexit tárgyalásokat övező bizonytalanság következtében az 1. helyezést elérő London nominális GDP-je visszaesett, és a világ 500 legnagyobb vállalata közül több cég is elköltözött a városból. Mindazonáltal a megapolisz az összesítés alapján továbbra is jóval a lista többi szereplője előtt jár: a kulturális interakció kategória 16 mutatója közül 12 esetében az első öt helyezett között végzett.
     - Az összesített pontszám alapján készült lista második helyét birtokló New York megőrizte elsőségét a gazdaság és a kutatás és fejlesztés kategóriában, és magas pontszámot ért el a "nominális GDP" és a "kutatók száma" alapján. Ugyanakkor a kulturális interakció két alkategóriájában is ("képzett humán erőforrások elérhetősége" és "a városban élő külföldiek száma") visszaesést mutatott a tehetséges munkavállalók más városokba való elvándorlása következtében.
     - Alacsonyabb idei összpontszáma ellenére Tokió továbbra is a 3. helyen áll, és bár a 24. helyet megszerző Peking lekörözte a várost a "politikai, gazdasági és üzleti kockázat" kategóriában, a Tokió által a kulturális interakció terén a közelgő olimpiai játékoknak köszönhetően elért magasabb pontszám némileg ellensúlyozta az egyes egyéb kategóriákban bekövetkező visszaesést. Tokió jól teljesített az "éttermek vonzereje" alkategóriában, a "múzeumok számáért" és az "éjszakai szórakozási lehetőségekért" kapott pontszáma azonban meglehetősen alacsony lett, jelezve, hogy az idegenforgalmi vonzerőt illetően még van tennivalója.
     - A negyedik helyen végző Párizs, amelynek összpontszáma a 2015. évi terrortámadások után visszaesett, idén több pontot szerzett a "külföldi látogatók száma" kategóriában, és a "gyilkosságok számának" alapján is kedvezőbb megítélést ért el. A Tokióban 2020-ban, Párizsban pedig 2024-ben megrendezésre kerülő olimpiai játékokra való felkészülés során a két nagyváros közt várhatóan élesedni fog a verseny városi infrastruktúra fejlesztése terén.
     - A legstabilabb városnak az 5. helyet megszerző Szingapúr bizonyult, amely első helyen végzett a "politikai, gazdasági és üzleti kockázat" és második helyen a "gazdasági szabadság" kategóriában. Az Ázsia vezető nemzetközi központjának számító Szingapúr továbbra is magas pontszámot kapott a "külföldi látogatók száma" és "a városban élő külföldiek száma" kategóriában. (folyt.)

2019. november 20., szerda 12:13

A Mori Memorial Alapítvány 2019. évi GPCI jelentése: London fejlődése lassul, Tokió megtorpant, Párizs felfelé halad a globális rangsorban (2. rész)
    Tokió, 2019. november 20., szerda (Business Wire/OTS) -

- A 6. helyezett Amszterdam szórakoztató ipara fejlettségének köszönhetően igen népszerű utazási célpont, így nem csoda, hogy a legmagasabb pontszámot érte el a GPCI mutatók közé újonnan bekerült "éjszakai szórakozási lehetőségek" terén, maga mögé utasítva Londont és a listában a 40. helyen álló Bangkokot. A 7. helyen végző Szöul jó teljesítményt nyújtott a kutatás és fejlesztés terén, és nyolc mutató közül öt esetében az első 10 közt végzett. Más ázsiai városokhoz (mint például a 39. helyen végző Tajpej és a 9. helyezett Hongkong) hasonlóan Szöul is magas pontszámmal büszkélkedhet a "hulladék-újrahasznosítási rátát" illetően. Az értékelés szerint 8-ként befutó Berlin igen élhető város, amely pezsgő művészeti és kulturális életet kínál lakosainak. A város a 13. helyet birtokló Madriddal együtt a kedvező megélhetési költségek és az élettel való elégedettség mutatóknak köszönhetően az élhetőség kategóriában bekerült az első 10 közé. A 9. helyen álló Hongkong kiváló eredményt mutatott fel a "gazdasági szabadság" és a "politikai, gazdasági és üzleti kockázat" kategóriában. Sydney, amely a jelentés szerint a 10. legvonzóbb nagyváros, az egyetlen volt az első 10 megapolisz közt, amely a környezet kategóriában is bekerült a legjobb 10 közé. A város ugyanakkor igen népszerű a külföldi diákok körében, melynek köszönhetően az összesített 3. helyen végzett a "nemzetközi diákok száma" kategóriában.

A jelentés további főbb megállapításai

- Az észak-amerikai városok közül Los Angeles (12. hely), Boston (25. hely), Chicago (26. hely) és San Francisco (18. hely) egyaránt említést érdemel az "elnyert tudományos és technológiai díjak száma" alkategóriában elért magas pontszámáért, melynek eredményeképp a kutatás és fejlesztés terén a 10 legvonzóbb város közt végeztek. Toronto (16. hely) és Vancouver (23. hely) a legtöbb mutató alapján jó teljesítményt nyújtott, különösen a "társadalmi szabadság és egyenlőség" és a "természeti katasztrófák gazdasági kockázata" alkategóriákban.
     - Zürich (15. hely) és Genf (34. hely) jó megítélést kapott a környezet kategóriában a kiterjedt "városi zöldterületeknek" és az alacsony "CO2-kibocsátásnak" köszönhetően, Stockholm (14. hely) és Koppenhága (20. hely) pedig a "vízminőség" és a "megújuló energiaforrások használatának aránya" terén ért el előkelő helyezést.
     - A GPCI listára újonnan felkerült városok közül Melbourne (11. hely) és Helsinki (28. hely) a környezet kategóriában kapott magas pontszámot, Dublin (33. hely) pedig magas GDP-növekedési rátája okán érdemes említésre. A kiemelkedő technológiai központként ismert Tel Aviv (38. hely) 7. lett a "kezdő vállalkozásokat segítő környezet" alkategóriában.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20191118005309/en/

Kapcsolat:

További információk:
The Mori Memorial Foundation
Institute for Urban Strategies,
Peter Dustan, +81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
iusall@mori-m-foundation.or.jp
vagy

Nemzetközi médiakapcsolatok:
Weber Shandwick
Reina Matsushita / Kaya Tanabe,
+81-(0)80-2375-0295 / +81(0)90-7726-7027
moribldg@webershandwick.com

Forrás: Mori Memorial Foundation

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

© Copyright MTI Zrt.