2024. március 28. csütörtök

2019. december 9., hétfő 12:46

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Tisztújítás az ország legnagyobb hálózatos civil szervezetében
    Budapest, 2019. december 9., hétfő (OTS) - Az érdekképviseleti-érdekvédelmi munka mellett közfeladatokat és sportági szakszövetségi feladatokat is ellátó Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 2019. december 6-ai tisztújító választmányi ülésén új társadalmi vezetést választottak a területi horgászszövetségek és a speciális jogállású - gazdasági társasági besorolású - tagok képviselői. A 2020-2024. közötti ciklusban a MOHOSZ elnökeként ismét egyhangú bizalmat kapott dr. Szűcs Lajos, elnökhelyettesként dr. Dérer István. Alelnökként Bokor Károly, Fesztóry Sándor és Láda Gáspár, a speciális jogállású tagok elnökségi képviselőjeként Szári Zsolt kapott újra megbízatást. Az Elnökséget a jövőben Puskás Norbert alelnök is erősíti majd. Sor került a Felügyelő Bizottság, valamint az Etikai és Egyeztető Bizottság megválasztására is.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A MOHOSZ Választmánya az országos szövetség legfőbb önkormányzati döntéshozó szerve, ahol a tagszövetségek létszámarányuknak megfelelően képviseltetik magukat, illetve szavazati joggal rendelkeznek a speciális jogállású tagok is. E fórumon - a december 6-i állapotnak megfelelően - 1192 horgász egyesület, 412073 egyesületi tag és 556846 nyilvántartott horgász érdekében születnek meg a döntések. A Választmány az elmúlt ötéves periódus alatt 14 ülést tartott és a horgászattal, a horgászszervezetekkel, a horgászsporttal, továbbá a 134841 ha vízterületet érintő halgazdálkodással, illetve a horgászturizmussal kapcsolatos legfontosabb kérdésekben több, mint 200 határozatot fogadott el.

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőként a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény előadója volt, s az elmúlt ciklusban kiemelkedő szerepe volt a horgászszervezetek érintő jogszabályi és ügyviteli környezet átfogó reformjában. Dr. Dérer István a közfeladat-ellátást és szakszövetségi működést is felügyelő Országos Horgászszervezeti Központ főigazgatója és több, mint 20 éves horgászvezetői és sportszervezői tapasztalattal is rendelkezik. A 26 területi tagszervezet közül a területi vezetői feladatokat is ellátó Bokor Károly Baranya megye, Fesztóry Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Láda Gáspár Csongrád megye képviseletében újította meg mandátumát. Kozári Miklós alelnöknek az alapszabályi életkori korlát miatt szűnt meg a megbízatása, őt egyidejűleg a Választmány - eddigi munkáját megköszönve - a "Horgászatért Érdemérem" kitüntetésben részesítette. A megüresedett helyre új alelnöknek Puskás Norbert (Vas megye) került megválasztásra. Az alelnökök a területi illetékességű feladatok ellátása mellett az elnök által kijelölt szakterületek felelősei is lesznek. A 16 speciális jogállású tag képviseletét Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója látja el a jövőben is.

Az Elnökség tisztújítása mellett sor került a MOHOSZ Felügyelő Bizottság, valamint az Etikai és Egyeztető Bizottság elnökének és tagjainak megválasztására is. A Felügyelő Bizottság változatlan személyi összetétellel működik majd, elnöke Dudás Tibor maradt. Az Etikai és Egyeztető Bizottság új elnöke dr. Miszkuly Miklós lett.

A jövőben szinte valamennyi területen még komoly feladatok várnak a horgászszervezetekre, de a - jelen tisztújítással megerősített - fő cél továbbra is az egyre nagyobb létszámot képviselő horgászok minőségi kiszolgálása, a szolgáltatások szélesítése és a nyilvántartás, okmánykiadás egyszerűsítése, elektronizációja, valamint a halállomány fejlesztése és védelme marad.

MOHOSZ OHSZK

Budapest, 2019. december 6.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!