OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2019. december 13., péntek 10:45

"Konstantinápoly Budapesten" - A mesés Kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében címmel nyílt kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben.
    Budapest, 2019. december 13., péntek (OTS) - A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, illetve az intézet közös kiállítása a Budapest Lágymányos területén, a Műegyetem helyén 1896-1897 közt állt "Konstantinápoly Budapesten" elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását mutatja be.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191213_001.jpg

     A kiállítást komplex építészettörténeti elemzések és alapos kutatások előzték meg, a Műegyetem és ezen belül Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének Rajz és Tervtárának anyagát is felhasználva. A tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában található, eddig ismeretlen terveit, az épületegyüttessel kapcsolatos - főként a Budapest Főváros Levéltárában található iratokat, valamint a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatását. A tárlaton a BME Építészmérnöki Karán elsajátítható tudásbázis széles spektrumának hatása érezhető az építészettörténeti kutatástól kiindulva az egyedi belsőépítészeti és múzeumtechnikai megoldások és komplex téri világ kialakításáig, kiegészülve a hallgatók által készített makettekkel. Kovács Máté Gergő, Kiss Zsuzsanna Emília és Rabb Péter a kiállítás kurátorai mindhárman a Műegyetem munkatársai, kiemelték, hogy a kiállítási tér belsőépítészeti tervezése során az egykori épületegyüttes minél egyedibb, élményszerűbb megismertetése volt a céljuk. A látogatók a terület helyszínrajzán lépkedve "bebarangolhatják" az épületeket, mindeközben megismerve a korszak magyar-török kapcsolatainak kereteit, átfogó építészettörténeti elemzését, korabeli párhuzamait, illetve az épületeken használt motívumokat és azok eredetét. Az egyedi élmény részét képezi, hogy megcsodálható az a ma már ritkaságnak számító eredeti emlékérem is, amelyet az épületegyüttes XIX. századi megnyitásakor osztogattak.
     A kiállítás alkotói célul tűzték ki, hogy az épületegyüttesre vonatkozó valamennyi, Magyarországon fellelhető anyagot bemutassák. Egyúttal a századforduló építészettörténetének orientalista hatásairól átfogó képet adjanak közre az alkalmazott építészeti jegyek eredetének vizsgálatával és hatásuk komplex elemzésével magyar és török nyelven. Az egyedülálló interdiszciplináris együttműködés eredményéhez számos tudományterület képviselői járultak hozzá. A kiállítást megalapozó kutatásban részt vett: Schmidt Anikó és Török Enikő a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, illetve Perczel Olivér a Budapest Főváros Levéltára részéről, Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója, valamint Nagy Péter Tamás, a Khalili Research Centre, University of Oxford kutatója. A kiállítás az Isztambuli Magyar Intézet "Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube" című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg és 2020. január 12.-ig ingyenesen látogatható. A kurátorok és a kiállítás szervezőinek reményei szerint a tárlat 2020-ban Budapesten is bemutatásra kerülhet.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.