OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2019. december 18., szerda 10:55

Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
    Budapest, 2019. december 18., szerda (OTS) - Karikázó, verbunk, dus, legényes, lippentő, hogy csak néhány példát említsünk azokból a velünk élő, régmúltból hozott kifejezésekből, amelyek évről évre megelevenednek a Fölszállott a páva színpadán. A népzenei és néptáncos tehetségkutatóba érkező gyerekek számára ezek a régiesnek ható szavak a mindennapok természetes elemei, hiszen ők, miközben őrzik, élik is a hagyományt.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20191218_001.jpg

"A népzene, néptánc olyan ága a táncművészetnek, amikor a hagyományunkba lépünk bele. Valamit kapunk a múltból és viszünk magunkkal. A 21-ik században sem szégyelljük, hogy a népművészettel, hagyománnyal foglalkozunk" - árulta el Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója, aki a kispávákat a zsűri székéből segíti véleményével, tanácsaival.

Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció állt a Fölszállott a páva színpadára, akik közül a táncos szólisták és táncospárok kategóriájában Ifj. Mahovics Tamás (Békés), illetve Busai Borbála és Makula Zoltán (Jászberény); a táncegyüttesek közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja (Debrecen); a Vasi Kislegényczéh (Szombathely); a Szinvavölgyi Néptáncműhely Prücskök Csoportja (Miskolc); az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Szász Csanád László (Erdély - Körtvélyfája); a Komári Puják (Zalakomár); a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely); míg a hangszeres szólisták és zenekarok közül Hajdu-Németh László (Budapest) és Csapodi Tádé (Budapest) jutott a döntőbe.

Pénteken, december 20-án kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai a zsűri értékelése alapján, és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence. A nézők a műsor ideje alatt adhatják le voksaikat kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül.

A Fölszállott a páva zsűritagja, Zsuráfszky Zoltán azonban vallja, hogy ami igazán számít, az nem az eredmény, hanem a megmutatás, a bemutatkozás és a jelenlét. A legapróbbak pedig örömmel tesznek eleget ennek, elhozva a Duna Televízió képernyőjére a magyar népművészet ezer arcát. Ám ami ennél is fontosabb, hogy tánc és zene közben - ahogy a gyerekek fogalmaznak - minden rossz elszáll, népviseletben járni pedig menő!

A döntő sem marad meglepetések és sztárprodukció nélkül, ezúttal a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró Betlehemes című előadásából láthatnak a nézők egy részletet.

Érdekességekért, kulisszatitkokért és a versenyzők kódjaiért érdemes a produkció Facebook, és Instagram oldalára, valamint a folszallottapava.hu oldalra látogatni.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza, illetve szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

Fölszállott a páva (döntő) - Duna Televízió, december 20. (péntek) 19.30
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.