OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. április 23., csütörtök 09:01

Agrárminisztérium: évtizedes birtokpolitikai adósságokat törleszt a törvényjavaslat
    Budapest, 2020. április 23., csütörtök (OTS) - A magyar agrár-birtokpolitika elmúlt 30 évének legjelentősebb változásait, illetve a magyar gazdák felé fennálló évtizedes birtokpolitikai adósságokat törlesztő, nagy jelentőségű törvényjavaslatról szavaz hamarosan az Országgyűlés. A törvényt Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára és Cseszlai István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai igazgatója mutatta be április 15-én, szerdán az OrientPress Hírügynökség műsorában.

        A törvénycsomag 1+14 törvény módosítását tartalmazza, amely szinte minden társadalmi réteg számára előnyös intézkedéseket tartalmaz - mondta el Nagy János, aki kiemelte, hogy a szövetkezeti részarány-jogosultságok rendezése az egyik legfontosabb eleme a javaslatnak, több, mint 10 ezer jogosultat és közel 15 ezer hektár földet érint a tulajdonjogi rendezés és a pénzbeli kártalanítás, emellett 14 további törvény módosítása szerepel a javaslatban.
     Hangsúlyozta: az osztatlan közös földtulajdon felszámolása ügyében jelentős lépést tesz az állam, 3-ról 10 hektárra emeli azon területek nagyságát, amelyeket egyszerűsített módon tud értékesíteni a Nemzeti Földügyi Központ (NFK). A változtatás indoka, hogy ekkora mérethatárig vannak osztatlan közös tulajdoni hányadok a Nemzeti Földalapban.
     Megtörténik az Erdőtörvény alapvető változtatása: rendezik az erdei épületek jogi sorsát, ami szintén évtizedes adósság, átalakítják a teljes erdészeti-erdővédelmi bírságrendszert, a korábbi 50 szankció helyett 5+2 szankció-csoportot hozva létre.
     A jelenleginél lényegesen egyszerűbbé válik a növényházak (üvegházak) létesítése, és jelentősen bővülnek az önkormányzatok állami földhöz való juttatásának lehetőségei, és mind az ingyenes tulajdonszerzés, mind az ingyenes vagyonkezelésbe vétel lehetőségei szélesednek.
     A csomag rendezi a halastavak jogi helyzetét is, a Földforgalmi törvény egyszerűsítése pedig egyebek mellett lehetővé teszi a földek adásvételi folyamatához kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentését, például az adásvételi szerződések online kifüggesztésének bevezetésével.
     Az erdők használatát új használati jogcímek bevezetésével könnyítik meg, és egyszerűsítik a természetvédelmi oltalom alatt álló, nem mezőgazdasági művelés alatt álló területek forgalmát.
     Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója többek között arról beszélt, hogy mások mellett a kamara is nyújtott be javaslatot. Az egyik legfontosabb közülük a fölbizottságra vonatkozott, ami a termőföld adás-vételénél lehet kulcsfontosságú. "Ez inkább technikai pontosítás, viszont ennek a joggyakorlás során mégis nagy jelentősége van."
     Elmondta azt is, hogy az öntözéshez kapcsolódóan is érkezett módosító javaslat, így például az, hogy a Nemzeti Földügyi Központ erőforrásait többek között az öntözésfejlesztés elősegítésére is fel kell használni.

Bővebben:
https://www.orientpress.hu/cikk/2020-04-22_agrarminiszterium-tobb-millio-embert-erinthet-a-torvenyjavaslat

https://www.orientpress.hu/cikk/2020-04-24_agrarminiszterium-a-torvenyjavaslat-a-magyar-agrar-birtokpolitika-tobb-evtizedes-problemait-orvosolja

Televíziós adás:
https://radioorient.hu/adasok/2020-04-20_agrar_szimpozium_rovidvideo

Rádiós adás:
https://radioorient.hu/adasok/2020-04-22_agrar_szimpozium_osszefoglalo
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.