OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. április 23., csütörtök 10:40

A deutériumcsökkentésre kiegészítő daganatterápiás lehetőségként hivatkozik a Nature Research cikke - Magyar kutatások szerint az eljárás az inzulinrezisztencia kezelésében is hatékony eszköz lehet
    Budapest, 2020. április 23., csütörtök (OTS) - A deutériumcsökkentést a daganatos betegségek gyógyításába illeszthető kiegészítő terápiaként említi a Nature Research 2020. áprilisi számában megjelent publikáció, melyben a szerzők hivatkoznak Somlyai Gábor és Boros G. László, a deutériumdepléció nemzetközileg elismert vezető kutatóinak közleményeire is. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Egyetem szakembereinek, a Molecules című tudományos folyóirat 2020 márciusi számában megjelent új közleménye a deutériummegvonás metabolikus betegségekre gyakorolt pozitív hatását is igazolja.

    A daganatos betegségek okát napjainkban elsődlegesen a sejtekben bekövetkező sorozatos genetikai hibákra vezetik vissza, de egyre erősödik az a tudományos irányzat, amely a daganatos betegségekre sejtszintű metabolikus betegségként tekint. A rák metabolikus megközelítése egyre elfogadottabb orvosszakmai körökben, a daganatsejtek metabolikus átprogramozása új lehetőséget kínál a betegség anyagcserén alapuló kezelésére. A Nature Research 2020. április 6-i számában megjelent publikáció a deutériumcsökkentést a gyógyításba illeszthető kiegészítő metabolikus terápiaként említi, mely csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásával, és megfelelő, deutériumcsökkentő étrend követésével valósítható meg. A cikk szerzői hivatkoznak Somlyai Gábor és Boros G. László, a deutériumdepléció nemzetközileg elismert vezető kutatóinak közleményeire is. A deutérium biológiai és élettani szerepének három évtizedes kutatása során igazolást nyert, hogy az eljárás a daganatgyógyászat mellett a metabolikus betegségek megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat. A Molecules című folyóirat 2020. március 16-án megjelent cikkében a magyar kutatók összefoglalják azoknak a preklinikai teszteknek az eredményeit, amelyek megalapozták a későbbi humán klinikai vizsgálatokat. Állati modellrendszerben a csökkentett deutériumtartalmú víz, inzulinnal együtt alkalmazva, dózisfüggő módon csökkentette a patkányok vércukorszintjét, a hatás szempontjából legkedvezőbbnek a 125-135 ppm közötti koncentrációtartomány bizonyult. A közlemény a humán klinikai vizsgálat eredményeit is ismerteti; a deutériummegvonás hatására csökkent a betegek reggeli (éhomi) vércukorszintje, az inzulin hatékonyabban stimulálta a sejtek cukorfelvételét. Ezzel magyarázható, hogy a vizsgálat végére a betegek 30%-ánál csökkent az inzulinrezisztencia mértéke. Emellett a betegek szérumában szignifikáns mértékben nőtt a "jó", HDL-koleszterin szintje is. A klinikai vizsgálatban a betegek 3 hónapon keresztül fogyasztották a 104 ppm deutériumtartalmú vizet, szervezetük deutériumkoncentrációja ez idő alatt az átlagos 147,5 ppm-ről 133,9 ppm-re csökkent. A közölt eredmények megerősítik, hogy a szervezet deutériumtartalmának 15-20 ppm-es csökkenése jelentős pozitív élettani hatást fejt ki, a deutériumdepléció a daganatos betegségek mellett a metabolikus betegségek megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat a jövőben. A deutériumdepléció alkalmazásában rejlő terápiás lehetőségek feltárása további kutatásokat és klinikai vizsgálatokat igényel.

A híranyagban említett közlemények és hivatkozások az alábbi linkeken érhetőek el:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62853-8
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987715004399
https://academic.oup.com/neuro-oncology/article/19/4/595/3057929
https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1376/htm

Céginformációk:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt - a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést -, a DDW-t aktív hatóanyagként regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében.

További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu; www.vetera.hu; www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.