OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. október 26., hétfő 14:06

Az IAVI, a Merck és a Serum Institute of India együttműködésre léptek a COVID-19 elleni monoklonális antitestek kifejlesztése és az azokhoz való azonnali és egyenlő, globális hozzáférés biztosítása céljából (1. rész)
    Pune, India és New York, USA, 2020. október 26., hétfő (Business Wire/OTS) - Az együttműködő partnerek célja olyan, a COVID-19 elleni, hatékony neutralizáló antitestek kifejlesztése, amelyek sikerrel alkalmazhatók a világjárvány felszámolása céljára

        -    Folyamatban van egy ígéretes COVID-19-kezelés kifejlesztése, melyhez a fejlesztők egyenlő globális hozzáférést kívánnak biztosítani.
     -    A COVID-19 elleni, jövőben kifejlesztésre kerülő vakcinációt kiegészítő megközelítés.
     -    Az együttműködés lehetőséget ad a partnerek egyedi, mélyreható szakértelmének, kiterjedt földrajzi tevékenységi területének és fejlett infrastruktúrájának kiaknázására.
     -    A COVID-19 elleni monoklonális antitestek kifejlesztését célzó együttműködések közt egyedülálló partnerség célja hozzáférés biztosítása innovatív terápiák egy olyan kategóriájához, amely ez idáig nem volt elérhető az alacsony és közepes jövedelmi szintű országokban (low and middle income counties [LMICs]).

A nonprofit szervezetként a kielégítetlen orvosi igények képviselte, sürgős megoldást igénylő, globális egészségügyi kihívások leküzdése érdekében tudományos kutatásokat végző IAVI és a vakcinák és biológiai gyógyszerek egyik vezető gyártója, a Serum Institute of India Pvt. Ltd., bejelentette, hogy megállapodást kötött a vezető tudományos és technológiai vállalattal, a Merckkel az IAVI és a Scripps Research által a COVID-19-világjárvány leküzdése érdekében végzett közös munka során felfedezett, innovatív megoldás, a SARS-CoV-2 elleni neutralizáló monoklonális antitestek (mAb-ok) kifejlesztéséről.

A megállapodás alapját az IAVI és a Scripps Research által a HIV elleni, széles körűen neutralizáló antitestek többéves kutatása és fejlesztése során szerzett, mélyreható antitest-felfedezési és optimalizálási szaktudás, valamint a Merck és a Serum Institute által a mAb-tervezés és a gyorsított előállítási folyamatok hatékony bővítése terén birtokolt kapacitása biztosítják. A globális fejlesztési projektet a három szervezet közösen irányítja.

A két vállalat mindegyike kiterjedt hálózattal rendelkezik olyan, egymást kiegészítő földrajzi területeken, mely területek hozzáférhetősége - tekintve a COVID-19-járvány világméretű terjedését - kulcsfontosságú lesz. Ha az együttműködés keretében fejlesztett egyik antitestjelölt, vagy a két jelölt esetleges kombinációjával létrehozott, igen hatékony és széles körűen keresztreaktív SARS-CoV-2 elleni neutralizáló antitestek hatásosságát a klinikai vizsgálatok igazolják, a Merck lesz a felelős a fejlett országokban való kereskedelmi forgalomba hozatallal kapcsolatos feladatok elvégzésének irányításáért. A Serum Institute 50 éves tevékenysége során számos sikeres projektet hajtott végre a megengedhető árú gyógyszerek fejlesztése terén, és a világ egyik legnagyobb vakcinagyártója. A Serum Institute ezért egyrészt a globális előállítási feladatokat, másrészt az alacsony és közepes jövedelmű országokban (ideértve Indiát is) való kereskedelmi bevezetést vállalta magára.

"Tudatában vagyunk annak, hogy milyen hatalmas lehetőségek rejlenek a monoklonális antitestekben a COVID-19 elleni küzdelem terén. Reméljük, hogy az IAVI és a Scripps Research tudományos eredményeinek és a partnerek fejlesztési, gyártási és forgalmazási területeken birtokolt szakértelmének ötvözésével ennek az együttműködésnek az eredményeként sikerül globálisan hozzáférhető antitesteket létrehozni, amelyek minden olyan ember számára elérhetők lesznek, akiknek hasznára válhatnak" - nyilatkozta Mark Feinberg, M.D., Ph.D., az IAVI elnök-vezérigazgatója.

Belén Garijo, a Merck vezérigazgató-helyettese és a vállalat ügyvezető testületének elnökhelyettese, valamint a Healthcare vezérigazgatója szerint: "Az IAVI-val és a Serum Institute-tal együtt nagy várakozással tekintünk e monoklonális antitesteknek a COVID-19-járvány leküzdése során való lehetséges alkalmazási köreinek feltérképezésére irányuló munka elé. Partnereinkkel együtt közös célnak tekintjük, hogy felgyorsítsuk ennek az ígéretes tudományos felfedezésnek a kifejlesztését, és olyan hatékony megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek hozzájárulnak a mostani pandémia nyomán felmerülő kihívások leküzdéséhez."

"Nagy örömömre szolgál, hogy összefoghatunk az IAVI-val és a Merckkel a COVID-19 elleni küzdelemben azzal a céllal, hogy globálisan hozzáférhető monoklonális antitesteket fejlesszünk ki. Technológiánk fejlettségét és alkalmazási körét, valamint az egészségügyi ellátásnak különösen az alacsony jövedelmű országokban való fejlesztése iránti elkötelezettségünket ismerve biztos vagyok abban, hogy partnereinkkel együtt olyan útra léptünk, amelyen eljutunk egy, a COVID-19 kezelését és esetleges megelőzését biztosító, globális szinten hozzáférhető eszköznek a kidolgozásához, amelyre világszerte nagy szükség van" - mondta Adar Poonawalla, a Serum Institute vezérigazgatója. (folyt.)



2020. október 26., hétfő 14:06

Az IAVI, a Merck és a Serum Institute of India együttműködésre léptek a COVID-19 elleni monoklonális antitestek kifejlesztése és az azokhoz való azonnali és egyenlő, globális hozzáférés biztosítása céljából (2. rész)
    Pune, India és New York, USA, 2020. október 26., hétfő (Business Wire/OTS) -

    A SARS-CoV-2 elleni neutralizáló mAb-okat a szakemberek többsége ígéretes jelöltnek tartja a COVID-19 kezelése és megelőzése céljára.(1,2) A COVID-19 kezelésére szolgáló antitestek preklinikai kutatása(3) és az előzetes klinikai vizsgálatok ígéretes eredményekkel zárultak.(4),5 Az olyan innovatív terápiákra, mint a SARS-CoV-2 neutralizáló antitestek, nem pusztán a mostani pandémia során van sürgősen szükség, hanem nagy valószínűséggel még azt követően is szükség lesz rájuk, miután rendelkezésre áll majd egy hatékony vakcina. A mAb-ok alkalmasnak mutatkoznak arra, hogy a COVID-19 vakcinák mellett fontos kiegészítő szerepet játsszanak a kezelésben és esetlegesen a megelőzésben is, különösen azoknak az egyéneknek az esetében, akiknek életkoruk vagy valamilyen fennálló betegségük miatt nem adható be a vakcina. Számos szakértő úgy véli, hogy a COVID-19 endémiás vagy újra és újra felbukkanó betegséggé fog válni(6,7), és mivel a tünetek az érintett személyek jelentős része esetén igen súlyosak, nagy szükség lesz az azoknak a személyeknek a kezelését lehetővé tévő, hatékony terápiákra, akik nem kapnak oltást, vagy akik esetében a vakcina nem ad védelmet.

Az IAVI Scripps Research létesítményében működő Neutralizáló Antitest Központjában (Neutralizing Antibody Center [NAC]) dolgozó tudósok és a Scripps Research immunológusai tagjai voltak a csapatnak, amely a COVID-19-ből felgyógyult betegek vérében azonosította a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 hatékony neutralizálására képes antitesteket. Az ezekkel a neutralizáló antitestekkel kezelt állatok védetteknek bizonyultak a betegség ellen, amikor kitették őket a SARS-CoV-2 hatásának. A kísérlet eredményeiről szóló publikáció a Science magazinban jelent meg 2020 júniusában. Az IAVI és a Scripps Research tudósai és a partnereik által azonosított mAb-ok így egy olyan átfogó program alapjául szolgálnak, amely lehetőséget kínál a COVID-19, illetve a jövőben esetleg megjelenő vagy visszatérő más koronavírusok okozta betegségek kezelését és megelőzését szolgáló terápiák kidolgozására.

Dennis Burton professzor (Ph.D.), a Scripps Research Immunológiai és mikrobiológiai osztályának (Department of Immunology and Microbiology) elnöke és az IAVI NAC tudományos igazgatója, elmondta, hogy "azt, hogy a IAVI és a Scripps Research tudósai ilyen gyorsan felfedezhessék a SARS-CoV-2 ellen rendkívül erőteljes hatást kifejtő neutralizáló antitesteket, egy, a monoklonális antitestekre vonatkozó magas szintű tudományos szaktudásnak a közegészségügy területén bevethető eszközök kifejlesztésére való felhasználása iránt elkötelezett csapat tagjainak kiemelkedően hatékony együttműködése tette lehetővé, és mi mindannyian reméljük, hogy ezek az antitestek fontos szerepet fognak játszani a COVID-19-pandemia egyénekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak mérséklésében."

Az IAVI által a Merckkel és a Serum Institute-tal kötött megállapodás értelmében a partnerek gyorsított ütemű, integrált preklinikai és klinikai kutatási programot hajtanak végre az antitestek COVID-19 kezelésére való felhasználhatóságának értékelése céljából. Az I-es fázisú klinikai vizsgálatok várhatóan már a 2021-es év elején elkezdődnek. Amennyiben a kifejlesztés alatt álló mAb-jelöltek biztonságosnak és hatásosnak mutatkoznak, a Merck és a Serum Institute segítséget nyújt abban, hogy a terápia gyorsan és minél szélesen körben hozzáférhetővé váljon.

A partnerek terápia kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseit két elismert, kiemelkedő szaktudással rendelkező vállalat is támogatja: a Syngene International Ltd., amelynek székhelye Indiában, Bengaluruban található, Ázsia legnagyobb, megbízás alapján kutatást és gyártást végző szervezete. A vállalat innovációt előtérbe helyező kutatási és fejlesztési tevékenysége keretében együttműködik a SARS-CoV-2 elleni mAb-jelöltek klinikai fejlesztését támogató tesztek kidolgozásában és elvégzésében. Az ATUM, egy kaliforniai székhelyű biotechnológiai vállalat Leap-In Transposase® elnevezésű platformjára támaszkodva az együttműködés keretében fejlesztett SARS-CoV-2 elleni antitestjelöltek gyártásához szükséges stabil sejtvonalak fejlesztését vállalta magára, melyek felhasználásával lehetővé válik a kutatási fázisból a klinikai fejlesztési fázisba való gyors és biztonságos átlépés.

Az IAVI a Wellcome megbízásából a közelmúltban globális felhívást tett közzé, melyben rámutat arra, hogy a mAb-ok az alacsony és közepes jövedelmi szintű országokban nem mindenki számára egyenlő módon hozzáférhetők. A felhívás egy sor intézkedést javasol, amelyek alkalmasak lehetnek a hozzáférés terén fennálló problémák megoldására, ideértve a globális egészségügyi szektor szereplőinek felszólítását a világszerte elérhető, megengedhető árú mAb-ok iránti igény kielégítését célzó innovatív együttműködési programok elindítására. A felhívásban javasolt innovatív partnerségi megállapodásokra példaként az IAVI az általa a Serum Institute of India-val és a Merckkel kötött együttműködést hozza fel, amely fontos precedensként szolgálhat a SARS-CoV-2 elleni, megengedhető árú mAb-okhoz való hozzáférés biztosítására az alacsony és közepes jövedelmi szintű országokban, és esetleg szélesebb körben is alkalmazható számos egyéb fertőző és nem fertőző betegség ellen bevethető mAb-ok kifejlesztésére. (folyt.)



2020. október 26., hétfő 14:07

Az IAVI, a Merck és a Serum Institute of India együttműködésre léptek a COVID-19 elleni monoklonális antitestek kifejlesztése és az azokhoz való azonnali és egyenlő, globális hozzáférés biztosítása céljából (3. rész)
    Pune, India és New York, USA, 2020. október 26., hétfő (Business Wire/OTS) -

    ______________________________
(1)Marovich M, Mascola JR, Cohen MS. Monoclonal antibodies for prevention and treatment of COVID-19. JAMA. 2020 Jul 14;324(2):131-2.
(2)Gale J. Early Covid-19 treatments could be bridge to vaccine, Fauci says. Bloomberg. September 26, 2020.
(3)Rogers TF, Zhao F, Huang D, Beutler N, Burns A, He WT, Limbo O, Smith C, Song G, Woehl J, Yang L. Isolation of potent SARS-CoV-2 neutralizing antibodies and protection from disease in a small animal model. Science. 2020 Aug 21;369(6506):956-63.
(4)Wadman M. Eli Lilly reports promising first results for an antibody against COVID-19. Science. September 16, 2020.
(5)Cohen J. "Provocative results" boost hopes of antibody treatment for COVID-19. Science. September 30, 2020.
(6)Begly S. Experts envision two scenarios if the new coronavirus isn't contained. Stat. February 4, 2020.
(7)Sheahan TP, Frieman MB. The continued epidemic threat of SARS-CoV-2 and implications for the future of global public health. Current Opinion in Virology. 2020 Jun 4.

Amit az IAVI-ról tudni kell…

Az IAVI egy nonprofit tudományos kutató szervezet, amely elkötelezett a sürgős, kielégítetlen orvosi igénnyel rendelkező betegségek (ideértve a HIV-et és a tuberkulózist) képviselte globális egészségügyi kihívások leküzdése iránt. Az IAVI küldetésének tekinti annak biztosítását, hogy a tudományos felfedezések eredményeként megengedhető árú, globálisan hozzáférhető közegészségügyi megoldások kerüljenek kidolgozásra. További információk a szervezet honlapján érhetők el: iavi.org.

Amit a Merckről tudni kell…

A Merck vezető tudományos és technológiai vállalat, amely az egészségügy, az élettudományok és a nagy teljesítőképességű anyagokat hasznosító ágazatok számára gyárt különféle termékeket. Mintegy 57 000 alkalmazottja munkájával pozitív változást igyekszik hozni az emberek millióinak életébe azáltal, hogy egy örömtelibb, fenntarthatóbb életet lehetővé tévő termékeket állít elő. A vállalat tevékenysége az élet szinte minden területére kiterjed: kezdve a fejlett génszerkesztési technológiák és a legnagyobb kihívásokat jelentő betegségek kezelésére szolgáló egyedi megoldások kidolgozásától az intelligens eszközök létrehozását elősegítő tevékenységekig. 2019-ben a Merck 66 országban végzett tevékenysége eredményeként összesen 16,2 milliárd euró árbevételt ért el.

A tudományos kutatás és a felelős vállalati hozzáállás mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott a Merck technológiai és tudományos fejlesztő tevékenységében. Ennek köszönhető, hogy a Merck 1668-ban való létrejötte óta sikeres vállalkozásként működik. A tőzsdén jegyzett vállalat többségi tulajdonosa mindmáig a céget alapító család. A Merck birtokában vannak a Merck névre és márkára vonatkozó globális jogok, mely alól az egyetlen kivételt az Amerikai Egyesült Államok és Kanada képezi, ahol a Merck üzleti egységei EMD Serono néven működnek az egészségügyi ágazatban, MilliporeSigma néven az élettudományi szektorban és EMD Performance Materials néven a nagy teljesítőképességű anyagokat előállító iparágban.

Amit a Serum Institute of India Pvt. Ltd.-ről tudni kell…

A Serum Institute a gyártott és világszerte értékesített vakcinadózisok száma (több mint 1,3 milliárd vakcinadózis) alapján a világ legnagyobb vakcinagyártója. A Serum Institute által előállított, világszerte több millió ember életét megmentő vakcinákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkreditálja, és a Föld mintegy 170 országa használja nemzeti immunizációs programjai során.

A Serum Institute egy sor különféle betegség gyógyítására szolgáló, meglévő antitest-immunterápia biohasonló módozatainak kifejlesztésével is foglalkozik, és 2017-ben kiadott egy új monoklonális antitestet, amely a veszettség kezelésére szolgál.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201022005283/en/

Kapcsolat:

IAVI
Karie Youngdahl
+1 212 847 1051
KYoungdahl@iavi.org

Serum Institute of India Pvt. Ltd.
Mayank Sen
+919867974055
mayank@moes-art.com

Merck
Gangolf Schrimpf
+49 151 1454 9591
gangolf.schrimpf@merckgroup.com

Forrás: IAVI

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.