OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2021. április 6., kedd 12:18

Tájékoztató a Tokkal-vonóval árainkról, azaz a teljes árak alkalmazásáról (1. rész)
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OTS) - Az IBUSZ már 2019. őszén szakított az utazási irodák által gyakran alkalmazott - olykor utasaink számára félreérthető - árfeltüntetési gyakorlattal és bevezette a szervezett útjai meghirdetésénél és publikálásánál a teljes árazást, amely már minden kötelező költséget tartalmaz.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210406_005.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210406_006.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210406_007.jpg

Nos, hogy mit is tartalmaz a "tokkal-vonóval" árunk? Egy 4 részes videósorozatban ( https://www.ibusz.hu/tokkal-vonoval-teljes-arazas) szemléltetjük utasainknak mindezt.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a filmekben szereplő utas karakterek kitalált személyek, ha bárki magára ismerne, az csupán a véletlen műve!

Bár a videós riportok időzítése a jelenlegi járványhelyzet és utazási korlátozások miatt nem tűnik ideálisnak, azt az IBUSZ a Gazdasági Versenyhivatal által indított versenyfelügyeleti eljárásban tett kötelezettségvállalásnak megfelelően készítette el és teszi közzé. Ugyanakkor cégünk továbbra is hisz a minőségi utaztatás jövőjében és töretlenül bízunk benne, hogy legkésőbb nyárra a helyzet normalizálódik és ismét szabadon utazhatunk.

Az IBUSZ az átlátható árazás elkötelezett híve

A Gazdasági Versenyhivatal 2019-ben átfogó vizsgálatot indított az IBUSZ Utazási Irodák Kft. ellen annak érdekében, hogy feltérképezze cégünk, vele együtt pedig a teljes turisztikai szektor árazási gyakorlatát.

Köztudott, hogy a korábbi években számos utazási Iroda az általa meghirdetett utazási csomagok részvételi díjának feltüntetésekor marketing- és egyéb kereskedelmi felületein csupán az utazás alapárát publikálta és külön apróbetűs részben tüntette fel az egyéb az utazáshoz elengedhetetlenül szükséges járulékos költségeket.

Ezen gyakorlat oka többek között az volt, hogy számos olyan költségtényező merült fel az utazási csomagok árazásakor, amelyek az utazási irodáktól független tételek, így pl. a reptéri illeték, kerozin pótdíj és egyéb adók, amelyekre az irodáknak semmilyen hatása nincs. Természetesen racionális okai is voltak a részvételi díjak szétbontásának, hiszen így látványos és szinte bármilyen előfoglalási-, törzsutas-, akciós kedvezmény meghirdetését, érvényesítését gond nélkül meg lehetett tenni, hiszen az egyéb plusz járulékos tételek nettó összegben nem képezték alapját a kedvezménynek, azok egy az egyben tovább fizetendő díjak voltak.  Nem mellékes tény az sem, hogy az a cég, amely áttért az egy összegű, teljes ár publikálására versenyhátrányt szenvedett azokkal szemben, akik gyakorlatukban csak az alapárral jelentek meg az internetes keresőkben. A fogyasztói percepciók egyértelműen az olcsóbbnak tűnő árak felé fordítják a figyelmet, ezáltal a keresletet, még akkor is, ha a végén az utas mindkét esetben ugyanazt a teljes összeget fizette meg az utazása díjaként. Tény az is, hogy a jelenlegi szabályozás ebben a tekintetben a mai napig hiányos, ez vezethetett a kaotikus gyakorlathoz és az utazási irodák piacának zavarát okozta, sőt felvetette az utas megtévesztésének lehetőségét is, amely így a szakma hitelét is rontja, rontotta.

Fenti "hibás" gyakorlat megszüntetésére és minden esetben és helyen a teljes ár feltüntetésének bevezetésére azonban csak egy egységes, szinte valamennyi komoly, hazai szereplő egyidejű "áttérésével" volt lehetőség, amit a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) már évek óta szorgalmazott, annak elkötelezett híve lett, elsősorban a fogyasztók védelme érdekében a könnyebb és azonnali ár összehasonlítások okán.

Cégünk a MUISZ ajánlásával maximálisan egyetértve úgy döntött, hogy 2019 őszén átáll a teljes árazás bevezetésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az IBUSZ Utazási Irodák Kft szerződéseiben, illetve az összes kereskedelmi gyakorlatában (így prospektusaiban, plakátjain, hirdetéseiben, valamint a honlapi kalkulációiban is) az általa szervezett valamennyi utazási csomag teljes díját egy összegben határozza meg és kommunikálja. A teljes díj alatt a kereskedelmi gyakorlatokban is azon összeg értendő, amelynek megfizetése ahhoz szükséges, hogy a fogyasztó az adott utazáson, a hirdetésben megjelölt feltételekkel részt tudjon venni.

Az IBUSZ Kft vállalja, hogy a kereskedelmi gyakorlatában a teljes díjon felül külön - jól érthetően és észlelhetően - már csak akkor és azon további, opcionálisan fizetendő díjakat tünteti fel, amelyek egyéb, harmadik fél felé teljesítendő fizetési kötelezettségeket jelentenek esetlegesen a helyszínen. (pl. a kötelezően megfizetendő idegenforgalmi adót és a hajós utazások során elvárt helyszíni juttatásokat). Az egyéb opcionálisan kérhető, speciális szolgáltatásokat továbbra is külön feltüntetjük és választhatóvá tesszük. (pl. egyágyas elhelyezés, teljes ellátás… stb.).

Fenti ár feltüntetés maximálisan illeszkedik a nemzetközi gyakorlathoz is, ugyanakkor nagyban hozzájárul az utasok utazási irodák felé irányuló bizalmának megerősítéséhez is.

Társaságunknál az átállást több hónapnyi turisztikai és informatikai fejlesztés előzte meg.  A teljes árazás bevezetését egy kampány követte, ahol egy jól azonosítható logóval és szlogennel, a "Tokkal-vonóval" hirdette cégünk az új árazási metodikáját.

A Gazdasági Versenyhivatal pozitívan fogadta azt a tényt, hogy az IBUSZ önként átállt a teljes ár alkalmazására, illetve ezen kezdeményezés élére állt a szakma irányába is. A Versenyhivatal ugyanakkor kötelezte cégünket arra, hogy egy edukációs kampány során informálja a magyar utazókat, illetve a szakmát az átláthatóság és a korrekt árazás szükségességéről. Társaságunk elfogadja a döntést és teljesíti a vállalt kötelezettségeket. Ezen határozat a Gazdasági Versenyhivatal honlapján megtekinthető. (folyt.)



2021. április 6., kedd 12:19

Tájékoztató a Tokkal-vonóval árainkról, azaz a teljes árak alkalmazásáról (2. rész)
    Budapest, 2021. április 6., kedd (OTS) -

    
Ennek maradéktalanul megfelelve Társaságunk 2020. november hónappal kezdődően edukációs kampánysorozatot indít videós és szöveges formában, valamint saját kollégái és viszonteladói partnerei részére értékesítési tréningeket szervez. A kampányok cégünk utazási kiadványaiban, weboldalán, közösségi média csatornáinkon, illetve fizetett promóciók révén a szaklapokban lesznek láthatóak és hozzáférhetőek.

Bízunk abban, hogy a jövőben az általunk folytatott kereskedelmi gyakorlatot kivétel nélkül valamennyi szektorunkban működő versenytársunk is követi ezzel erősítve utasaink bizalmát és emelve az utazási irodák presztizsét.

Tájékoztató a Tokkal-vonóval árainkról, azaz a teljes árak alkalmazásáról

Az IBUSZ 2019 őszén szakított korábbi árfeltüntetési gyakorlatával és bevezette a teljes árazást. Egészen addig az a gyakorlat létezett az utazási szakmában, hogy az irodák az utazási csomagnak nem a teljes díját publikálták marketing- és egyéb kereskedelmi felületeiken, hanem csupán az utazás alapárát, és ehhez hozzáadódtak egyéb un. járulékos költségek. Törvényi szabályozás nem lévén ez a típusú tájékoztatás terjedt el, ami kaotikus és félrevezető volt mind a szakma mind az utasok részére egyaránt. Az IBUSZ az elsők között lépte meg az átállást, mellyel nem titkolt célunk a szakma felé történő iránymutatás is.

Az alábbi tájékoztatóban segíteni kívánunk utasainknak, hogy bemutassuk a teljes árazás bevezetésének szükségességét és annak előnyeit:

     -    Átláthatóság és hiteles tájékoztatás
Utasaink bizalma és elégedettsége a legfontosabb számunkra. Éppen ezért hiszünk a pontos, hiteles tájékoztatásban, és a jövőben is ezt kívánjuk követni!

     -    Megbízható utazási iroda és partner
Nincsenek rejtett költségek, félretájékoztatás vagy kellemetlen meglepetések. A megbízhatóság egyik alapja nálunk, hogy a tájékoztatóban, szerződésben vállaltakat cégünk pontosan és maradéktalanul teljesíti. Az IBUSZ országos hálózatában ugyanakkor csak olyan partnerek útjait közvetíti, akik hasonlóképpen teljes árat alkalmaznak.

     -    Jobb összehasonlíthatóság
A teljes árak feltüntetésének alkalmazásával utasaink könnyebben tudják összehasonlítani az egyes ajánlatokat, akár az IBUSZ, akár más utazási irodák csomagajánlataival. Legyen az egy tengerparti nyaralás, vagy egy európai buszos, repülős városlátogatás, a feltüntetett díj az az összeg, aminek a befizetésével részt tud venni az utazáson (a megadott utasszámra, szobatípusra vonatkozóan).

     -    Áraink Tokkal-vonóval!
A teljes árazás bevezetését kampánnyal segítettük, ahol egy jól azonosítható szlogennel és logóval a "Tokkal-vonóval" hirdette cégünk az újítást. A weboldalunkon, az irodánkban elhelyezett plakátokon és minden marketing anyagon már most is feltüntetjük és a jövőben is szerepeltetni fogjuk a Tokkal-vonóval logót! Ezt látva utasaink megbizonyosodhatnak arról, hogy a plakáton a teljes árat látják az adott utazási csomaghoz tartozóan.

     -    Tájékozódjon alaposan!
Kérjük utazás előtt alaposan tájékozódjon az utazási csomag tartalmáról, mik az ezen felül kérhető és opcionálisan fizethető tételek. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.