OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. szeptember 13., hétfő 14:19

A Marokkói Királyság Nagykövetségének közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 13., hétfő (OTS) - A Marokkói Királyság hármas választásokat tartott 2021. szeptember 8-án, szerdán. Annak ellenére, hogy kivételes helyzet áll fenn a jelenlegi COVID19 - világjárvány miatt, a legjobb körülmények között mentek végbe a szavazások.

    A voksolások egy napon zajlottak le (törvényhozó, regionális, helyi), melyek megerősítették a Marokkói Királyság döntését - Őfelsége, Mohamed király VI vezetésével - a demokrácia és a jogállamiság mellett, és megerősítette a politikai pluralizmus érdekében elért eredményeket a Királyság függetlensége óta rendszeres és időszakos választásokon keresztül.

A választások, amint azt a nemzetközi megfigyelők, köztük a PACE, megerősítette, sikeresek és átláthatóak voltak. Jól megszervezték a nyugalom és a higgadság körülményeit a Királyság egész területén.

A választások rekord részvételt regisztráltak, beleértve a marokkói Szahara tartományokat is. A választói részvétel elérte az 50,18%-ot, meghaladva a 2016-os választások számát, ami 43% volt.

A részvétel különösen a Királyság déli területén volt magas; 66,94% volt a Laayoune-Sakia El Hamra régióban, 63,76% a Guelmim-Oued régióban és 58,30% a Dakhla-Oued Eddahab régióban.

Ami a törvényhozási választásokat illeti, a polgárok megválasztották a Képviselőház 395 tagját a 2011-es alkotmány értelmében a harmadik, a Marokkói Királyság függetlensége óta pedig a 10. törvényhozáshoz.

A választások eredményei szerint VI. Mohamed király, Őfelsége kinevezte Aziz Akhannouch urat, a "Nemzeti Függetlenségi Párt (RNI)" elnökét kormányfőnek, és megbízták őt az új kormánykoalíció megalakításával. Ez a kinevezés az alkotmányos rendelkezésekkel összhangban történik, és a 2021. szeptember 8-ai törvényhozási választások eredményei alapján, amely eredmények azt mutatták, hogy a "Nemzeti Függetlenségi Párt (RNI)" az első helyet szerezte meg 102 mandátummal.

E választások határidőn belüli megtartása ismét megmutatta Marokkó elkötelezettségét a demokrácia legmagasabb színvonala mellett, beleértve a nők politikai képviseletének megerősítését.

A képviselőház mandátumainak megoszlása (395 hely) a választási eredmények szerint:

     1.    The National Rally of Independents (RNI): 102 fő
     2.    The Authenticity and Modernity Party (PAM): 86 fő
     3.    The Istiqlal Party (PI): 81 fő
     4.    The Socialist Union of Popular Forces (USFP): 35 fő
     5.     The Popular Movement (MP): 29 fő
     6.    The Party of Progress and Socialism (PPS): 21 fő
     7.    The Constitutional Union (UC): 18 fő
     8.    The Justice and Development Party (PJD): 13 fő
     9.    Más politikai pártok: 10 fő
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.