OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2011. május 24., kedd 14:25

A felújított református templom átadására készül Nyírbátor
    Budapest, 2011. május 24., kedd (OTS) - 2011. május 29-én ünnepi istentisztelet keretében kerül átadásra a felújított nyírbátori református templom. A XV. században épített gótikus templom felújítása a Hit és egészség turisztikai projekt keretében, mintegy 254 millió forintos költséggel valósult meg.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20110524_004.jpg

    A nyírbátori református templom Közép-Európa egyik legjelentősebb késő gótikus, reneszánsz emlékekben gazdag teremtemploma. Mellette található az ország legnagyobb, erdélyi stílusban épült fa harangtornya. Nemrégiben fejeződött be a teljes belső homlokzat és az épület egyediségét meghatározó hálóboltozat felújítása. Az eredeti középkori szerkezeteket máig őrző tetőtérbe való feljutást új lépcsőszerkezet és lift biztosítja. A látogatók a modern technika segítségével ismerkedhetnek meg a középkori templomépítés rejtelmeivel és az épület egyedi művészettörténeti sajátosságaival.
    A református templomot - a nemrégiben szintén felújított minorita templommal együtt - II. Báthori István építtette a győztes Kenyérmezei csata emlékére, mely során Kinizsi Pállal az oldalán megállította a törökök betörését. Az építkezés hírére Mátyás az épp zajló visegrádi építkezésről olasz építészmestereket küldött Nyírbátorba. Így épült meg az ország legszebb késő gótikus templom együttese, az egymástól 500 méter távolságban elhelyezkedő Nyírbátori Református és a Minorita Templom. A két épületet, ill. a közeli Báthori Várkastélyt a hazánkban kuriózumnak számító várostörténeti sétány köti össze.  A Hit és egészség projekt célja nem csak az egyes történelmi emlékek restaurálása volt, hanem az, hogy a város történetének szorosan összefonódó szálait komplex egészként tárjuk a látogatók elé, így a nyírbátori legendák és történetek mára egy összetett, ugyanakkor bárki számára felfedezhető, élményekkel teli világot alkotnak.  - mondta Hegedüs Ágnes, a Nyírbátori Kulturális Központ igazgatója.

www.hitesegeszseg.hu
Sajtókapcsolat:
Hegedüs Ágnes
Tel: +36 70 339 3840
info@hitesegeszseg.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.