OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2012. január 13., péntek 11:28

Magyar sikertörténet a 3D mikroszkópiában
    Budapest, 2012. január 13., péntek (OTS) - Hazai kutatócsoport élvonalbeli eredményét közölte a rangos Nature Methods folyóirat. A kutatók a cikkben egy olyan új lézer mikroszkópról számolnak be, mely nagy sebességgel, három dimenzióban is képes mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését. A kutatók korábbi rekordjukhoz képest több nagyságrendet tudtak javítani a mérés sebességén, illetve a mérhető terület nagyságán. A világon egyedülálló optikai fejlesztéseknek köszönhetően a mikroszkóppal egyszerre több száz idegsejt aktivitása is mérhető, miközben párhuzamosan az idegsejtek nyúlványaiban zajló nagyon gyors információ-terjedési folyamatokat is tanulmányozni lehet. A mikroszkóp új eszközként szolgál például az agy információ-feldolgozásának megértéséhez, illetve a központi idegrendszeri betegségek kutatásához.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20120113_001.jpg

A kiemelkedő tudományos eredmények az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rózsa Balázs által vezette Két-Foton Képalkotó Központjai és a Roska Botond irányításával működő világhírű svájci kutató csoport (Friedrich Miescher Institute, Bázel) együttműködésével valósultak meg. Az összetett idegtudományi, optikai, lézerfizikai, gépészeti fejlesztésben kiemelkedő szerepe volt Katona Gergelynek, Hillier Dánielnek, Kaszás Attilának, Szalay Gergelynek illetve a Budapesti Műszaki Egyetem két kutatójának, Maák Pálnak és Veress Máténak is.

A kutatócsoport megkezdte az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetével és elismert francia kutatókkal közösen a módszer klinikai alkalmazásának kidolgozását is.

A fejlesztés során szerveződött és gyorsan növekvő kutató és fejlesztő csapat nem titkolt szándéka, hogy Magyarországon elősegítse a nagy hozzáadott értékű fejlesztéseket a világszintű alapkutatástól egészen a prototípusok előállításáig, illetve az erre épülő termékek exportját is megvalósítsa. Ebben a folyamatban oroszlánrészt vállal a Femtonics Kft., (az MTA KOKI Spin-off cégeként indult 2005-ben) amely export bevételeiből is szponzorálja a további alapkutatásokat, fejlesztéseket. A kutatók célja egy új innovációs központ létrehozása, a hasonlóan export-képes magyar csúcstechnológiai cégek létrejöttének és működtetésének támogatására.

Kép a 3D-s mikroszkópról és a mikroszkópot irányító 3D-s virtuális valóság környezetről.
Forrás: Nature Methods - published online 8 january 2012;
doi:10.1038/nmeth.1851
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.