2024. április 19. péntek

2014. április 29., kedd 09:30

Meghirdették a "Writing for CEE 2014" újságírói pályázatot
    Bécs, 2014. április 29., kedd (APA/OTS) - Az APA és az UniCredit Bank Austria egész Európából várja újságírók pályamunkáit, a díj 5000 euró.

Az APA osztrák hírügynökség és az UniCredit Bank Austria idén már tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a "Writing for CEE" nemzetközi újságírói pályázatot. Szerte Európából várják újságírók pályaműveit: cikkeket, amelyek Közép- és Kelet-Európával foglalkoznak vagy a régió szempontjából fontos témát dolgoznak fel. A pályázati díj 5000 euró.

A pályaművek benyújtásának határideje 2014. július 31. Pályázni olyan újságírói munkákkal lehet, amelyek 2013. augusztus 1. és 2014. július 31. között jelentek meg, s ezek rádiós és televíziós programok leiratai, valamint online formában megjelent írások is lehetnek. A győztest nemzetközi zsűri választja ki, s a díjért olyan pályamunkák versenghetnek, amelyek előmozdítják a kölcsönös megértést, hozzájárulnak a határok és előítéletek lebontásához. A "Writing for CEE" pályázat célja, hogy a minőségi újságírás eszközeivel segítse az európai integrációt.

A győztes kihirdetésére és a díj átadására ünnepélyes gála keretében kerül sor novemberben, Bécsben. A tíz legjobb pályamunka szerzői további publikációs lehetőséget kapnak cikkeik számára a www.apa.at/cee-award weboldalon.

Az újságírói díjat 2004-ben alapították, amikor tíz közép- és kelet-európai ország csatlakozott az Európai Unióhoz, s azóta tíz alkalommal adták át. Az első év győztese Lubos Palata cseh újságíró volt (2004). A további nyertesek: Diana Ivanova bolgár írónő (2005), Sefik Dautbegovic bosnyák újságíró (2006), Martin Leidenfrost osztrák író (2007), a Görögországban született és Németországban nevelkedett Anna Koktsidou újságíró (2008), Florian Klenk osztrák oknyomozó újságíró és író (2009), az Olaszországban élő Azra Nuhefendic bosnyák írónő (2010), Meta Krese szlovén újságíró és fotográfus (2011), valamint Martin Ehl cseh újságíró (2012). Tavaly Laurent Geslin és Sebastien Gobert francia újságírók nyerték el a díjat Ukrajnának az EU-val közös határvidékéről szóló riportjukért.

A díjátadó gálán minden évben egy kiemelt előadó mond beszédet. A korábbi díjátadó gálák díszvendége volt többek között Jiří Dienstbier, a csehszlovák Charta '77 ellenzéki mozgalom aktivistája, későbbi külügyminiszter; Milan Kučan, Szlovénia első köztársasági elnöke; Bärbel Bohley, kelet-német emberi jogi aktivista; Hans-Dietrich Genscher, korábbi német külügyminiszter, valamint Wolfgang Petritsch, a nemzetközi közösség korábbi bosznia-hercegovinai főképviselője. Pavel Kohout cseh író és polgárjogi aktivista, valamint Adam Michnik, egykori lengyel disszidens és Szolidaritás-aktivista is felszólalt már az eseményen.

A változó összetételben ülésező zsűri tagjai a tavalyi győztesek, Laurent Geslin és Sebastien Gobert mellett: Milan Smid cseh kommunikációs szakértő, Michael Berko szlovák publicista, Füredi-Kolarik Ildikó kommunikációs tanácsadó, Igor Janke és Pawel Bravo lengyel újságírók, Váradi Júlia magyar rádiós újságíró, Janina Dragostinova bolgár írónő, Cornelia Vospernik osztrák újságíró, Tiemon Kiesenhofer, az UniCredit Bank Austria közép- és kelet-európai régióért felelős szóvivője, valamint a zsűri elnökeként Alexandra Demcisin, az APA külügyi főszerkesztő-helyettese.

A pályaműveket eredeti nyelven, az angol fordításával és a szerző önéletrajzával együtt kell benyújtani. Mindezek mellé német fordítás is csatolható, de nem elvárás. További információk, valamint a jelentkezési lap elérhetők a www.apa.at/cee-award címen.

További információ:
Petra Haller