2016. május 12., csütörtök 13:00

Van érvényes engedélye a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek - A cég visszautasítja a Greenpeace Magyarország hamis vádjait
    Budapest, 2016. május 12., csütörtök (OTS) - A Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.) kezelésében lévő almásfüzitői vörösiszap tározókkal kapcsolatban a Greenpeace Magyarország sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen olyan megalapozatlan állítások hangzottak el, amelyeket a TKV Zrt. nem hagyhat szó nélkül. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. bizonyíthatóan érvényes engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn, végzi, immár 20 éve, a tározók porzásmentesítését.

    A Greenpeace sajtótájékoztatójának apropóját vélhetően az adta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya elutasította a Tatai Környezetvédelmi Zrt. öt évente esedékes engedély-felülvizsgálati kérelmét. A cég a döntéssel nem ért egyet, ezért élve a jogi lehetőséggel, fellebbezést nyújtott be az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez.

Amíg a jogerős döntés meg nem születik, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. továbbra is érvényes hulladékhasznosítási engedély birtokában, törvényesen működik Almásfüzitőn. A Kormányhivatal az elutasító határozatában is kijelentette, hogy "… a Hatóság nem találta indokoltnak az Ügyfél által folytatott tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását."

Az almásfüzitői vörösiszap tározó nem veszélyes a környezetére. Egy korábbi határozatában, -amelyben a teljekörű tényfeltárást fogadták el- maga a győri hivatal is elismerte, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. munkája hasznos. Sőt, az elutasító határozat is több ponton komoly elismeréssel illeti a TKV Zrt. tevékenységét. Az indoklásban szerepel például, hogy Almásfüzitőn a bekerülő veszélyes hulladékok a technológia során elveszítik hulladék jellegüket. A Kormányhivatal egyebek mellett kijelenti, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. által alkalmazott technológia az elérhető legjobb technika, ami egyben azt jelenti, hogy a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. technológiája, amelynek segítségével az almásfüzitői vörösiszap-tározókat lefedi, tökéletesen megfelel a magyarországi és európai hulladékkezelési szabályoknak. A cég munkájának eredményeként megszűnt a vörösiszap-kiporzás, radikálisan csökkent a korábbi időkből ott maradt talajvízszennyezés. Ma már a tározók jelentős részét növényzet borítja, a kihelyezett fedőrétegen újraéledt a természet, állatok vették birtokba a területet. A környező lakosság ismeri és támogatja a cég munkáját. Elismert szakértők is állítják: a cég tevékenysége a legjobb megoldás a lehetséges változatok közül.

A legnevesebb magyar környezetvédelmi szakjogászok álláspontja szerint "…a hulladéklerakó takarására szolgáló, a növények megtelepedését elősegítő fedőanyag előállítása megfelel a hasznosítás céljának, hiszen egyébként erre természetes anyagot kellene felhasználni. Az elérhető legjobb technika és az összességében legjobb környezeti eredmény ebben az összefüggésben valójában azonosítható."

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. munkája teljesen átlátható, ellenőrizhető. A Kormányhivatal 20 éve folyamatosan vizsgálja az előállított fedőanyagot, amelyet a cég csak a hivatal jóváhagyását követően helyezhet ki a területre. A cégnek a tárózókon és a környezetükben 35 évre fenntartási és ellenőrzési kötelezettsége van, amelyre külön pénzügyi alapot képezve tudatosan készül.

Deák Róbert
cégvezető
Tatai Környezetvédelmi Zrt.
kommunikacio@tkv.hu
Tel.: +36/34/587-063

www.tkv.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.