2019. szeptember 2., hétfő 14:03

Megvannak a Városmajori Színházi Szemle idei díjazottjai (1. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 2., hétfő (OTS) - Budapesti Nyári Fesztivál 2019. évi évadzáró eseményén idén is kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait. A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, amelyben az idén nyolc előadás, a Tündérlaki lányok, a Tóték, az Állami Áruház, Az üvegcipő, A salemi boszorkányok, az Édes Anna, az Osztrigás Mici és a Black Comedy című előadások vettek részt - három előadást és öt színészt díjaztak.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190902_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190902_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190902_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190902_004.jpg

A Szabad Tér Színház a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként szeptember 2-án rendezte meg a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, lezajlott színházi fesztiválon nyolc nem budapesti színház nyolc előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A 2019. évi Szemle-programot a hagyományokhoz híven most is az elmúlt évad legjobb nem budapesti előadásaiból válogatták. Idén olyan szerzők művei képviseltették magukat a budai színpadon, mint Heltai Jenő, Örkény István, Molnár Ferenc, Arthur Miller, Kosztolányi Dezső, Peter Shaffer, Georges Feydeau vagy a Kerekes János, Barabás Tibor, Darvas Szilárd és Gádor Béla közös munkája. Minden idei rendezésnek és színpadra vitelnek sikerült új szemszögből megvilágítania ezeket a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva az idei zsűri tagjait.

A rangos szakmai és közönségesemény a Győri Nemzeti Színház A tündérlaki lányok előadásával startolt június 11-én Forgács Péter rendezésében és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékával, az önfeledten nevettető Black Comedy-val zárult július 5-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Az e két időpont között zajló seregszemlén a Szegedi Nemzeti Színház Tóték című tragigroteszkje, a kecskeméti Katona József Színház Állami áruház című propagandaoperettje Fábián Péter és Benkó Bence friss rendezésében, majd Molnár Ferenc klasszikus vígjátéka, Az üvegcipő Tatabányáról Czukor Balázs rendezésében volt látható. A szombathelyi teátrum évek óta visszatérő vendége, és díjazottja a városmajori Szemlének, az idei évben ismét Alföldi Róbert országszerte nagy figyelmet kapott A salemi boszorkányok rendezésével tért vissza a versenyprogramba és kapta meg "A legjobb rendezés" díjat, a főszerepben Bányai-Kelemen Barnával, aki ahogy tavaly, most is elnyerte a szemle "Legjobb férfi főszereplő" díját. A 2019-es programban nagyobb hangsúly esett a klasszikus magyar szerzők - Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső műveire. Az Édes Anna új színpadi adaptációját a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Rusznyák Gábor rendezésében láthatta a közönség. A határon túli magyar színházakat a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata képviselte, Feydeau fergeteges zenés vígjátékával, az Osztrigás Micivel, amelyet László Sándor rendezett.

A székesfehérvári, győri, szegedi, kecskeméti, tatbányai, szombathelyi, szabadkai és miskolci társulatok produkcióit idén egyedülálló módon egy négy fős, kizárólag nőkből álló szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Nagy-Kálózy Eszter és Tenki Réka színművésznők, valamint Miklós Melánia dramaturg, színikritikus és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Döntésük eredményét a díjátadón osztották meg a nyilvánossággal, amelynek érdekessége, hogy több ponton is rímel a tavalyi eredményekre. A szakmai zsűri a legjobb előadás díját a székesfehérvári Black Comedy című előadásnak ítélte Mohácsi János rendezésében. A legjobb előadáson és rendezésen kívül értékelték a legjobb női és férfi főszereplőket és mellékszereplőket, valamint különdíjat is kiadtak, amelyet a Czukor Balázs által rendezett tatabányai Az Üvegcipő előadás kapta. A legjobb női főszereplő díját Dobó Enikő nyerte el. A legjobb női mellékszereplők díját megosztva Danyi Judit és Hartai Petra kapta, a legjobb férfi mellékszereplőjét Hirtling Istvánnak ítélték.

A Városmajori Színházi Szemle évről évre egyre nagyobb számú közönséget vonz a budai színpadra, és a nyáron is nemcsak a minőségi színházi élményre vágyó nézők, hanem a szakma számára is izgalmas fórumként van jelen a színházi palettán.(folyt.)



2019. szeptember 2., hétfő 14:03

Megvannak a Városmajori Színházi Szemle idei díjazottjai (2. rész)
    Budapest, 2019. szeptember 2., hétfő (OTS) -

    A 2019. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: Black Comedy, székesfehérvári Vörösmarty Színház, rendező: Mohácsi János

A legjobb rendezés: Arthur Miller: A salemi boszorkányok - Weörös Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női főszereplő: Dobó Enikő/ Kerekes - Barabás - Darvas - Gádor: Állami Áruház - Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Arthur Miller: A salemi boszorkányok - Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női mellékszereplő (megosztva): Danyi Judit Ascher Gizi szerepében - Állami Áruház - Katona József Színház Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter / Hartai Petra Mary Warren szerepében - A salemi boszorkányok Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb férfi mellékszereplő: Hirtling István/ Peter Shaffer: Black Comedy - Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendező: Mohácsi János

Különdíj: Molnár Ferenc: Az üvegcipő - Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Czukor Balázs

Bővebb információ: www.szabadter.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.