2019. október 2., szerda 12:00

"Az erőszak sosem lehet megoldás!"
    Budapest, 2019. október 2., szerda (OTS) - Október 2-a az Erőszakmentesség világnapja. Ez a nap ráirányítja a figyelmet arra, hogy az erőszak sosem indokolható, és hogy el kell utasítanunk a fizikai és lelki bántalmazás minden formáját. A testi vagy lelki bántalmazás áldozatainak segítése, az erőszakmegelőzés és a kiszolgáltatott társadalmi rétegek védelme a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft-nek is fontos küldetése. A CSBO európai uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projektjei, a Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése - EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-00001 (1,160 Milliárd Ft), Családbarát ország - EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 (6,170 Milliárd Ft), A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése - EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001 (5,700 Milliárd Ft), érdemben foglalkoznak e fajsúlyos témával.

    Október 2-án az erőszakkal kapcsolatos kutatásainkról, a prevenciós lehetőségekről, a bántalmazott áldozatok segítéséről és a közvélemény téma iránti érzékenyítéséről kaphat átfogó képet a nyilvánosság.

Az eseményen tájékoztatást adunk a "Gyermekút projekt" induló mozgó komplex szolgáltatásáról is.

A "Családbarát Ország" projekt elkötelezett a családok helyzetének javításában, így a szeretetteljes kapcsolatainkat mérgező erőszak felszámolásában is. Ezért a kapcsolati erőszak természetének megismerése érdekében kutatásokat indítottunk: elsőként az erőszak áldozatává vált személyeket kérdeztük személyes történetükről, majd fiatalok erőszakkal kapcsolatos vélekedéseit vizsgáltuk. Ezt követi majd két kérdőíves vizsgálat, mely a kapcsolati erőszak előfordulását vizsgálja 5.000 felnőttnél, valamint az azzal kapcsolatos attitűdöket 2000 lakos körében.

A "Kapcsolj egyből" projekt célja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hatékony segítése, a krízishelyzetek kialakulásának megakadályozása, és az, hogy a társadalom megismerje a támogató szolgáltatási formákat. A projekt keretében a CSBO Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) működtet, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak és hogy szükség esetén gondoskodjon az áldozatok elhelyezéséről. Ezek mellett egy mobiltelefonos krízisapplikáció fejlesztésére is sor került. Az applikáció népszerűsítésére és a bántalmazottak segélyvonalának, a 80-20-55-20 számnak ismertté tételére kommunikációs kampányt indítunk.
A kampány arca, Pásztor Anna énekesnő, aki exkluzív nyilatkozatban osztja meg gondolatait személyes motivációiról.

"Mi közöd hozzá?!" címmel Boglacsik Tímea, az OKIT igazgatója "közönymentes blogot" indít a www.csalad.hu oldalon. A blog rázós terepre kalauzolja olvasóit, ahol személyes sorsdrámák, fájdalmas szembesülések kísérhetik a bejárt utat, de mindig szem előtt tartva azt, hogy a "közönymentes övezetben" minden problémára található megoldás.

A kora gyermekkori intervenció rendszerében nehezebb a szolgáltatásokhoz való hozzáférés a kistelepüléseken és a szociálisan hátrányos helyzetű járásokban élő, iskoláskor előtti gyermekek és családjaik számára. Ezért a "Gyermekút projekt" olyan komplex mozgó hálózat kialakítását és hosszútávú fenntartását vállalta, melyben a szolgáltatást nyújtó szakemberek helybe történő szállításával minden gyermek hozzájut a szükséges ellátásokhoz.

További információ kérhető:
Kapcsolattartó: Dr. Máthé Zsuzsa
Elérhetőség (tel.:  06-30-475-6145,titkarsag@csbo.hu)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.