2020. április 22., szerda 09:52

Plágium ellenőrzés online - Az oktatók és hallgatók igényeinek különbségei
    Budapest, 2020. április 22., szerda (OTS) - Napjainkra az oktatás résztvevői számára a plágium ellenőrzés más és más szempontból, de elengedhetetlenné vált. A hallgatók nem megfelelő érdemjegyeinek nagy százaléka még mindig a plágium jelenlétének köszönhető. Használatuk esetén a plágium vizsgáló szoftverek pontos leírást adnak a gyanús elemekkel kapcsolatban, illetve kategorizálják is a vitatható szövegrészleteket. A diákok jegyei kis energiabefektetéssel és a megfelelő eszköz használatával gyors javulást mutathatnak.

    A 21. század korlátlan információs forrásokat nyújt a középiskolás és az egyetemista diákok számára. Nem számít, milyen feladatot kapnak vagy milyen célokat kell elérniük, nagy esély van arra, hogy valaki elvégezte a munkát előttük és az eredmény könnyedén hozzáférhető online. Ezért a diákoknak általában gyors, egyszerű és biztonságos plágium ellenőrzésre van szükségük, megfizethető áron. Elsődleges szempont, hogy a vizsgálat során feltöltött dokumentumaik ne szivároghassanak ki, és a virtuális térben ne váljanak fellelhetővé később sem.

A diákokkal ellentétben az oktatóknak havi szinten sokkal nagyobb mennyiségű szöveges anyagot kell ellenőrizniük. A strukturált információk beszerzése mellett a tanároknak ki kell szűrniük a nem megfelelő hallgatói dokumentumokat, illetve közvetlenül a diákoktól is rendszeresen fogadniuk kell különféle leadandó anyagokat. Az oktatók saját kutatómunkájukat is egyszerűbbé tehetik a plágium ellenőrző szoftverek segítségével. Az előadásokra való felkészüléskor a leadott anyag hitelessége és pontossága nélkülözhetetlen, a forrásmegjelölés a tananyag részét képezi, tehát nem lehet téves. Egyes oktatók tudományos munkásságuk alkalmával is hasznát vehetik a plágium ellenőrzésnek, kutatómunkájuk könnyebbé tehető szoftveres segítséggel.

A tanulmányi munka során a nyomtatott anyagok rendelkezésre állása korlátozott mindkét fél számára. A források felkutatása egyre inkább virtuális platformokon történik, emiatt a kezelt információmennyiség jóval nagyobb, hagyományos eszközökkel ellenőrizhetetlen. A plágium ellenőrző szoftverek kiváló megoldást kínálnak erre, mivel hatalmas online adatbázissal rendelkeznek és algoritmusaik egyszerűbbé teszik a feladatok elvégzését. Az oktatók részéről a plagizmus ellenőrzése tehát az egész tanév során folyamatos, többször is meg kell csinálni, néhánynál jóval több tanulmánnyal, dokumentummal. Mivel a plágium egyre inkább a mindennapi élet részévé válik, felismerése és megakadályozása létfontosságú.

Az oktatás hatékonyságának növelése érdekében a www.plag.hu speciális megoldást kínál mind a tanárok, mind pedig a diákok számára. A felületen két különböző típusú felhasználói fiók választható a plágium gyanús esetek kiszűrése érdekében.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.