2011. december 8., csütörtök 10:23 |
Az európai fogyasztók igénylik a "rejtett” ketreces tojások használatának feltüntetését a termékek csomagolásán |
|
Budapest, 2011. december 8., csütörtök (OTS) - A nemzetközi Négy
Mancs európai szintű kampányt folytat a konvencionális ketreces
tojótyúk tartás tilalom betartásának érdekében |
A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő internetcímen: http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20111208_001.jpg
A tilalom 2012. január 1-től lép életbe, és reális esély van arra,
hogy a szabályozás alól kibújni kívánó országok hatalmas piaci
hátrányt okoznak azon termelőknek, akik összhangban a
szabályozással, már beruházásokat végeztek, hogy megfeleljenek a
magasabb állatvédelmi szabályoknak. Nagy a valószínűsége, hogy ezek
az illegális körülmények között termelt tojások továbbra is utat
találnak az élelmiszer ipar alapanyagai közé, olyan termékekben mint
tészták, szószok, jégkrémek, sütemények és egyéb édességek.
A Négy Mancs célja, hogy növelje a tojó tyúkokra vonatkozó
állatvédelmi szabályok színvonalát és megvédje a termelőket akik
ezzel összhangban jelentős lépéseket tettek. Európa minden
országában, ahol a szervezet irodát működtet, felkérések kerültek
kiküldésre melyben a Négy Mancs felkéri a cégeket, hogy értékeljék
saját irányelveiket a felhasznált friss, folyékony illetve száraz
tojás alapanyagok származásával kapcsolatban. Több nemzetközi,
nemzeti és helyi érdekeltségű cég már meg is küldte válaszát, többek
között a magyar cégek is. A visszajelzések elemzése természetesen
minden európai országban (ahol a Négy Mancs irodát működtet)
publikálva lesz, miután a cégek megfelelő mennyiségben és
részletességgel tájékoztatást adnak, különösen a ketreces
technológiával előállított tojások felhasználásával és címkézésével
kapcsolatban.
A hatályos EU-s szabályok szerint az egységes európai piacon, minden
friss tojást a tojótyúk tartási technológia szerinti kóddal kell
ellátni. Ez a kód minden forgalmazott tojáson megtalálható: a 3-as
kód a ketreces, a 2-es a mélyalmos, az 1-es a szabad és a 0-ás a bio
tojótyúk-tartásmódnak felel meg.
A közelmúltban a Négy Mancs közvélemény kutatást végzett, hogy
megállapítsa a fogyasztók véleményét arról, hogy milyenek az
elvárásaik a tojás alapanyagok termelési technológiájának
feltüntetésével kapcsolatban az feldolgozott élelmiszer ipari
termékek csomagolásán. Az eredmények azt mutatják, hogy Ausztria,
Bulgária, Franciaország, Olaszország, Németország, Görögország,
Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Egyesült
Királyság esetében a fogyasztók 68-91%-ban elvárják, hogy a
feldolgozott termékek csomagolásán fel legyen tüntetve a felhasznált
tojás származása, ami a tojótyúkok tartási technológiáját illeti. A
magyarországi fogyasztók esetében is 45%-os szintet mutat ez az
elvárás. “Az élelmiszer ipari cégek nem hagyhatják figyelmen kívül a
fogyasztóik millióinak akaratát, akiknek fontos az állatvédelem. A
feldolgozó ipari cégeknek minél előbb fel kellene tüntetniük a
termékeiben felhasznált tojásalapanyagok eredetét.” - nyilatkozta
Helmut Dungler, a nemzetközi Négy Mancs elnöke.
Sajtókapcsolat:
Gabriel Paun Gazdasági állatok kompetencia központ Nemzetközi Négy Mancs Alapítvány Tel: 0043 664 432 5575 / Email: gabriel.paun@vier-pfoten.org
-------------------------------------------------------------------
Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók
a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül
felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett
anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget,
rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által
szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős. © Copyright MTI nonprofit Zrt.
Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a
(06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus
levelező címen kaphat.
|
|
|
|
|
|
|
Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat
MTI © Minden jog fenntartva.
|