2024. április 28. vasárnap

2016. november 11., péntek 10:06

Megkezdődött a 2016-os Bécsi Migrációs Konferencia - Megkezdődtek az európai migrációs politikai jövőbeli kilátásairól folytatott vitaülések
    Bécs, 2016. november 11., péntek (APA/OTS) - Tegnap az Osztrák Külügyminisztérium dísztermében a Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) szervezésében megkezdődött a 2016-os Bécsi Migrációs Konferencia. A szeptember 19-i ENSZ menekült- és migrációs csúcs tükrében Michael Spindelegger, az ICMPD főtitkára a következőképpen ismertette a konferencia célját : "Szeretnénk európai szinten megvitatni és alkalmazni a menekültek és migránsok jogairól szóló New York-i nyilatkozat eredményeit annak érdekében, hogy a migránsok és az érintett államok számára egyaránt jobb megoldásokat kínáló lehetséges forgatókönyveket dolgozhassunk ki.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A megnyitón magas szintű politikusok, köztük Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, George W. Vella máltai külügyminiszter, az Európai Tanács következő soros elnöke, valamint Lamberto Zannier az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) főtitkára ismertette álláspontját. A jelen lévő szakértők, mint Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának európai igazgatója és Demetrios Papademetriou, a Migrációs Politikai Intézet tiszteletbeli elnöke és főmunkatársa segítségével egy új európai migrációs politika jövőbeni perspektívái kerülnek ismertetésre.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter bevezetőjét, valamint Paul Collier oxfordi közgazdász és német kormányzati tanácsadó vitaindító előadását követően a Hofburgban egybegyűlt több mint 200 szakértő két fő kérdéskörrel foglalkozik majd: egyrészt az európai menekültvédelemmel és ennek elengedhetetlen megszervezésével, másrészt a közös európai migrációs politikával kapcsolatos nemzetközi együttműködéssel. Az ICMPD vezetésével az egyetemi és politikai élet, valamint a civil társadalom és nemzetközi szervezetek képviselői fejtik ki álláspontjukat és elemzéseiket.

Az ICMPD főtitkára rámutatott, hogy a jövőben elengedhetetlenül szükséges olyan "új, átfogó modellek létrehozása, amelyek szavatolják a biztonságos és rendezett keretek között történő migrációt." Ezen felül hangsúlyozta annak fontosságát, hogy "fenntartható partneri kapcsolatok révén perspektívákat alakítsunk ki az indulási országokban". Végül pedig kiemelte, hogy Európa csak akkor teljesíthet jól, "ha szilárd egységben cselekszik mind határain belül, mind azokon kívül a környező és a származási országok tekintetében egyaránt." Spindelegger szerint a Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ "egy olyan platform, mely közvetítőként szolgál elmélet és gyakorlat, szakértők és politikusok között, és kikövezi az utat olyan feltételek megteremtése felé, melyek a valódi fejlődést szolgálják".

Kapcsolat:
Bernhard Schragl