OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 16. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. július 11., kedd 09:51

Élvezetes matekórák? Igen, lehetséges!
    Budapest, 2023. július 11., kedd (OTS) - Áh, matekóra!" - sokan felnőttként is szorongva sóhajtanak fel, ha a "rettegett tantárgy" szóba kerül. Pedig a hétköznapokban már nehezen boldogulhatunk a matematika nyújtotta tudás, az alapműveleteken túl például a problémamegoldó képesség nélkül. Tegnap kezdődött Budapesten a 13. CERME Konferencia, amelyen a világ közel 950 kutatója többek között azt vitatja meg, hogyan lehet mindenkinek szerethetővé és izgalmassá tenni a matekot.

    A CERME Konferencia Európa legnagyobb, a matematika tanításának módszertanával foglalkozó tudományos tanácskozása, amelyet kétévente tart meg a European Society for Research in Mathematics Education (ERME). A 2023-as, immár 13. rendezvény július 10. és 14. között zajlik Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet közös szervezésében.

"Bár sokszor láthatatlanul, de az életünk minden területén körülvesz bennünket a matematika. Legtöbbször a bevásárláskor vagy a számlák befizetésekor használjuk, ám például a közlekedési lámpák irányítása vagy a mesterséges intelligencia is ezen alapul. Az alapműveleteken túl pedig olyan kulcsfontosságú készségeket sajátíthatunk el általa, mint a rendszerezettség, a problémamegoldás, a logikus gondolkodás, amelyek nélkül ma már nehezen boldogulhatunk. Mindenkinek szüksége van tehát az évezredek óta tanított matematikára" - hangsúlyozta Csapodi Csaba, a helyi szervezőbizottság elnöke, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ adjunktusa, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársa.

"Az elvontsága miatt ugyanakkor a matematika nehéz és nehezen tanítható tantárgy is. Világszerte nagyon sok diák teljesít gyengén a nemzetközi és hazai mérésekben, de azok is sokan vannak, akik jó eredményt érnek el, így némiképp adottság kérdése, hogy mennyire érti valaki a matematikát. Folyamatosan kutatjuk, és ennek a tanácskozásnak is az áll a fókuszában, hogyan lehet a mai információs társadalmunkban a matematikát "kézzelfoghatóvá", a matektanulást mindenki számára élményszerűvé, szerethetővé és izgalmassá tenni" - emelte ki Csapodi Csaba.

A 13. CERME Konferenciának az ELTE TTK Lágymányosi Campusa ad otthont, közel 950 résztvevő érkezett a világ 60 országából. A kezdetektől az a rendezvény határozott célja, hogy a matematikaoktatás elméletével, módszereivel foglalkozó európai kutatókat közös gondolkodásra sarkallja. Éppen ezért a szerkezete eltér a megszokottól: a résztvevők egy-egy tematikus munkacsoportba jelentkeztek, ott prezentálják előadásukat, és ugyanabban a munkacsoportban dolgoznak együtt az öt nap során. Ezúttal összesen 30 ilyen munkacsoport közül, igen sokszínű palettából választhattak: a kifejezetten matematikai területek, például az algebra vagy a statisztika tanításától a különböző korosztályok matematika oktatásán keresztül a technológiai, matematikatörténeti, illetve integrációval foglalkozó témakörökig. Mindez kiváló lehetőséget biztosít számukra az elmélyült munkára és az adott terület legkiválóbb kutatóinak megismerésére.

A programot egyúttal plenáris panelbeszélgetés, poszterszekció és plenáris előadások is gazdagítják, utóbbiakat Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Berta Barquero, a barcelonai egyetem oktatója tartja. Az ERME jövőbeli munkájával és irányaival foglalkozó ülésekre is sor kerül a konferencián, amelynek nemzetközi programbizottságát Paul Drijvers, az Utrechti Egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.