2024. május 16. csütörtök

2023. július 11., kedd 09:51

Élvezetes matekórák? Igen, lehetséges!
    Budapest, 2023. július 11., kedd (OTS) - Áh, matekóra!" - sokan felnőttként is szorongva sóhajtanak fel, ha a "rettegett tantárgy" szóba kerül. Pedig a hétköznapokban már nehezen boldogulhatunk a matematika nyújtotta tudás, az alapműveleteken túl például a problémamegoldó képesség nélkül. Tegnap kezdődött Budapesten a 13. CERME Konferencia, amelyen a világ közel 950 kutatója többek között azt vitatja meg, hogyan lehet mindenkinek szerethetővé és izgalmassá tenni a matekot.

A CERME Konferencia Európa legnagyobb, a matematika tanításának módszertanával foglalkozó tudományos tanácskozása, amelyet kétévente tart meg a European Society for Research in Mathematics Education (ERME). A 2023-as, immár 13. rendezvény július 10. és 14. között zajlik Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet közös szervezésében.

"Bár sokszor láthatatlanul, de az életünk minden területén körülvesz bennünket a matematika. Legtöbbször a bevásárláskor vagy a számlák befizetésekor használjuk, ám például a közlekedési lámpák irányítása vagy a mesterséges intelligencia is ezen alapul. Az alapműveleteken túl pedig olyan kulcsfontosságú készségeket sajátíthatunk el általa, mint a rendszerezettség, a problémamegoldás, a logikus gondolkodás, amelyek nélkül ma már nehezen boldogulhatunk. Mindenkinek szüksége van tehát az évezredek óta tanított matematikára" - hangsúlyozta Csapodi Csaba, a helyi szervezőbizottság elnöke, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ adjunktusa, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársa.

"Az elvontsága miatt ugyanakkor a matematika nehéz és nehezen tanítható tantárgy is. Világszerte nagyon sok diák teljesít gyengén a nemzetközi és hazai mérésekben, de azok is sokan vannak, akik jó eredményt érnek el, így némiképp adottság kérdése, hogy mennyire érti valaki a matematikát. Folyamatosan kutatjuk, és ennek a tanácskozásnak is az áll a fókuszában, hogyan lehet a mai információs társadalmunkban a matematikát "kézzelfoghatóvá", a matektanulást mindenki számára élményszerűvé, szerethetővé és izgalmassá tenni" - emelte ki Csapodi Csaba.

A 13. CERME Konferenciának az ELTE TTK Lágymányosi Campusa ad otthont, közel 950 résztvevő érkezett a világ 60 országából. A kezdetektől az a rendezvény határozott célja, hogy a matematikaoktatás elméletével, módszereivel foglalkozó európai kutatókat közös gondolkodásra sarkallja. Éppen ezért a szerkezete eltér a megszokottól: a résztvevők egy-egy tematikus munkacsoportba jelentkeztek, ott prezentálják előadásukat, és ugyanabban a munkacsoportban dolgoznak együtt az öt nap során. Ezúttal összesen 30 ilyen munkacsoport közül, igen sokszínű palettából választhattak: a kifejezetten matematikai területek, például az algebra vagy a statisztika tanításától a különböző korosztályok matematika oktatásán keresztül a technológiai, matematikatörténeti, illetve integrációval foglalkozó témakörökig. Mindez kiváló lehetőséget biztosít számukra az elmélyült munkára és az adott terület legkiválóbb kutatóinak megismerésére.

A programot egyúttal plenáris panelbeszélgetés, poszterszekció és plenáris előadások is gazdagítják, utóbbiakat Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Berta Barquero, a barcelonai egyetem oktatója tartja. Az ERME jövőbeli munkájával és irányaival foglalkozó ülésekre is sor kerül a konferencián, amelynek nemzetközi programbizottságát Paul Drijvers, az Utrechti Egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti.