2024. május 16. csütörtök

2023. július 12., szerda 10:16

Bővül az akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó mérnök képzés az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI együttműködésével
    Budapest, 2023. július 12., szerda (OTS) - A hibrid és elektromos autók akkumulátorainak gyártásában Magyarország már most is globálisan a negyedik helyen áll, azonban a következő években még meghatározóbb szereplője lesz a járműipar legdinamikusabban fejlődő területének. Az ágazat egyre több magyar mérnöknek nyújt biztos megélhetést és hosszú távú karrierlehetőséget, ahhoz azonban, hogy eredményesen be tudjanak kapcsolódni a gyártás irányításába és kutatás-fejlesztés támogatásába, elengedhetetlen az általános mérnöki ismeretek mellett a különleges szakterületi tudás megszerzése is. Ennek elősegítését célozza az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI együttműködése, amelynek keretében Magyarországon először indult idén márciusban akkumulátor gyártás specifikus tantárgy a magyar felsőoktatásban. A képzés eredményeinek megismerése után a kezdeményezés jelentős kiterjesztéséről döntött az egyetem és a vállalat. A szeptemberi tanévkezdéstől emelt óraszámban, még szélesebb hallgatói körnek lesz elérhető a célzott, akkumulátor iparági képzés.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A jármű akkumulátorok gyártása és folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen a járműipar elektromos átalakulásának szempontjából. Az akkumulátoroknak egyszerre kell megfelelni a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, az autógyárók magas szintű elvárásainak és az elektromos autót vásárlók igényeinek. Ehhez elengedhetetlen a legmodernebb gyártási technológiák alkalmazása, az állandó kutatás-fejlesztés, amelyek nem valósulhatnának meg világszínvonalú, az iparág igényeihez alkalmazkodó mérnöki tudás nélkül. Annak ellenére, hogy Magyarország már jelenleg is a világ negyedik legjelentősebb akkumulátorgyártója egészen 2023 tavaszáig nem volt iparág specifikus képzés a hazai felsőoktatásban. Ekkor indult el az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával az angol oktatási nyelvű "Manufacturing of automotive Li-ion batteries" elnevezésű tantárgy. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy diplomájuk megszerzése után az akkumulátor iparban helyezkedhessenek el. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki képzésben résztvevők mellett a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói közül is sokan jelezték, hogy örömmel vennék fel a tantárgyat ősztől. A képzés lehetőséget teremtett arra is, hogy a hallgatók erősíthessék vállalati kapcsolataikat, elkezdhessék tervezni karrierútjukat. A résztvevők több mint kétharmada jelentkezett a Samsung SDI ösztöndíj programjába, vagy - a végzősök esetén - főállású dolgozónak.

Az ősszel kezdődő tanévben emelt óraszámban, magasabb megszerezhető kreditponttal indul a képzés, amelynek célja, hogy az egyetem gépészmérnök és mechatronikai mérnök hallgatóinak a munkaerőpiacon jól használható tudást, ezáltal hosszú távú karrierlehetőséget biztosítson. A gyakornoki programban jelentkezők számára pedig lehetőség nyílik, hogy az elméleti tudás mellett a gyártásban, valós körülmények között szerezzenek tapasztalatot.

A Samsung SDI-ről

A Koreai Köztársaságban székhellyel rendelkező Samsung SDI a világ vezető akkumulátor- és elektronikai anyagok gyártója, amely újra definiálja az elektromos járművek, energiatároló rendszerek és IT-eszközök világát. A vállalat az átalakulást és az innovációt ösztönzi, hogy a "kreatív energia- és anyagmegoldások vezetőjévé" váljon az e-mobilitás, az energetikai megoldások, valamint a félvezetők és kijelzők területén. A vállalat kötelezettséget vállal arra, hogy 2050-ig globálisan 100%-ban megújuló villamos energiát fog beszerezni. A legfrissebb hírekért látogasson el a Samsung SDI News oldalára ahttps://www.samsungsdi.com/sdi-news/list.html. címen.