OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. augusztus 29., kedd 08:00

Megrendült-e a belföldi turizmus? A SzállásKérés.hu friss elemzése a nyári utazási trendekről
    Budapest, 2023. augusztus 29., kedd (OTS) - A SzállásKérés.hu, Magyarország egyik szálláskereső portálja, publikálta az idei év belföldi utazási trendjeit, illetve a cégvezető, Leskó Dániel szakértő elemzését, amelyek - figyelembe véve a gazdasági folyamatokat - érdekes árnyalatokat mutatnak.

    A legszembetűnőbb változás a belföldi foglalások számának jelentős csökkenése: mind az év első felében, mind a nyári szezonban mintegy 15-16%-os visszaesés mutatható ki. Várható viszont, hogy az előfoglalások alapján az év hátralévő részében már javulni fognak a mutatók, a jelenlegi adatok ugyanis csupán 6%-os csökkentést prognosztizálnak.

Az utazások számának csökkenése nem von maga után ugyanilyen mértékű bevételcsökkenést. Ennek oka, hogy az 1 éj/fő-re vetített átlagos szállásköltség az év első felében 24%, míg a nyári szezonban 17%-os növekedést mutat (lényegében a szállásdíjak éve inflációja). A tendencia itt is javuló, az előfoglalások már csak 9%-os árnövekedést jeleznek az év hátralévő részére.

Összesítve tehát látható, hogy a foglalások számának erőteljes csökkenését jelentősen kompenzálja a szállásköltségek emelkedése, ugyanakkor kicsit árnyalja a képet, hogy a vendégek a nyári időszakban némileg rövidebb időszakokat (átlagosan 6%-os csökkenés) foglaltak a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltakhoz képet. Így míg az év első felében még nőtt a szállások nominális bevétele (+8%), addig a nyári szezonban már csökkenés (-9%) tapasztalható - ez utóbbi különösen fájdalmas pont, hiszen az éves forgalom minimum felét, de sok esetben még ettől is többet, ebben a hat hétben realizálnak a szálláshelyek.

Leskó Dániel, a SzállásKérés.hu Kft ügyvezetője az adatok mögötti összefüggéseket a következőképp értékeli:
     -    A 2022-es év egy erős bázisév - mivel ekkor belföldön már korlátozás nélkül lehetett utazni, de külföldön még nem minden irányba -  ez a tény mindenképp a belföldi utazásokat erősítette ebben az évben, ugyanakkor negatívan hatott a 2023-as évre, mikor már - több év után - ismét szabadon és korlátozás nélkül lehetett külföldre utazni. 2023-ban sokan évek óta először jutottak külföldre, ezzel csökkentve a belföldi utazások számát.
     -    A romló gazdasági környezet (különösen a magas infláció és az ehhez kapcsolódó realbér csökkenés) szűkítette azon családok körét, akiknek belefér egy néhány napos nyaralás "luxusa".

Az idei év adatainak elemzése a tavalyi év hasonló időszakát alapul véve, az alábbi három időszakra bontva történt: év első fele (január 1 - június 30), nyári főszezon (július 1 - augusztus 20), előfoglalások (augusztus 21- december 31):
 Időszak       Foglalt éjszakák  Egy fő egy éj   Teljes foglalási Foglalások

               számának          árának          összeg változása számának
               változása         változása                        változása
============= ================= =============== ================ ==============
Január 1 -       3%                24%              8%               -15%
június 30
------------- ----------------- --------------- ---------------- --------------
Július 1 -      -6%                17%             -9%               -16%
Augusztus 20
------------- ----------------- --------------- ---------------- --------------
Augusztus 21    -3%                 9%             -3%               -6%
- December 31
------------- ----------------- --------------- ---------------- --------------


Megjegyzés: Az adatokat 2023. augusztus 21-én rögzítettük, és azok a SzállásKérés.hu saját adatain alapulnak. Csak a belföldi vendégek által, belföldi szállások foglalását tartalmazzák - azon desztinációk, illetve szálláshelyek, ahol jelentős a külföldi vendégek száma, ott ettől eltérő adatok, trendek is elképzelhetőek.

Kapcsolat:
Leskó Dániel
Ügyvezető
SzállásKérés.hu Kft
lesko.daniel@szallaskeres.hu
06 30 547 5769
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.