OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. szeptember 11., hétfő 11:40

A Magyar Országos Horgász Szövetség és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet közleménye - Közös társadalmi érdek a magyar haltermelés, a sporthorgászat és a minőségi hazai halfogyasztás feltételeinek együttes biztosítása
    Budapest, 2023. szeptember 11., hétfő (OTS) - Tavaly a háborús infláció és az évszázad aszálya a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintette. Idén már látszanak a pozitív jelek, elsősorban a tavalyi évhez képest kedvezőbben alakult időjárási helyzet és takarmányárak csökkenése, az egyes vízdíjak eltörlése okán. Az így kialakuló termelői-, illetve a költséghatékony horgászszervezeti gazdálkodásnak köszönhető felvevőpiaci helyzet lehetővé tette, hogy az ágazat képviselői őszre hatékony válaszokat tudjanak adni az aktuális kihívásokra, különösen az infláció letörésének támogatására. Fontos és közös cél a minőségi magyar haltermelés támogatása, a halfogás széles körű lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

    Idén a támogatott haltelepítésre irányadó árak meghatározása részben új, egyszerűsített módszertannal történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében az irányárak most az első alkalommal csökkentek, a ponty esetében átlagosan 11%-kal, a keszegfélék esetében 6%-kal, s az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára a mennyiség és a szállítási távolság függvényében 1300-1450 Ft/kg +ÁFA összegben került rögzítésre. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a változatlan mértékben megállapított árak nem jelentenek árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet már a támogatás alapjába nem számítható be.

A jellemzően 2023. október 15-től 2023. december 10-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2023. szeptember 15-ig közzéteszi. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése továbbra is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a törzsállomány növelése céljából nagytestű pontyok telepítésének támogatására is. Jó hír, hogy - ideértve a már kiírt vis maior telepítési támogatásokat is - a rendelkezésre álló 2023. évi támogatási forrás megközelíti a 2022. évi keret 250%-át. A várható támogatási intenzitás a fentiek és a kiírások szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-60%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően jellemzően 2.500.000-5.000.000 forint között alakulhat.

A munka az ágazatban nem áll meg, folytatódik a MAHOP Plusz ágazati támogatási program előkészítése, az őszi jogalkotási program keretében pedig a szervezetek további javaslatokat tesznek majd a bürokrácia csökkentésére, az elektronizáció támogatására is. Fontos feladat lesz még a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezése, a magyar halmarketing fokozottabb támogatása is különösen arra való tekintettel, hogy a hazai halak nem csak egészségesebbek egyes tengeri feldolgozott termékeknél, hanem fogyasztásukkal a vidéki gazdálkodást, a vidék jövőjét is védjük, erősítjük.

     MOHOSZ Elnöksége, MA-HAL Elnöksége


Budapest, 2023. szeptember 11.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.