OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. szeptember 14., csütörtök 18:00

Kiosztották a Szemle Plusz programsorozat 2023-as díjait (1. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 14., csütörtök (OTS) - A Városmajori Szabadtéri Színpad 11. éve futó, válogatott vidéki és határon túli előadásokat felvonultató zsűrizett seregszemléje idén új névvel, új helyszínnel és kibővített műsorral jelentkezett. A Szemle Plusz névre keresztelt programsorozat 2023-tól dupla előadásszámmal, a városmajori színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtéren is várta a nagyérdeműt. A két zsűri 10 különböző kategóriában osztott díjakat, valamint két közönségdíj és különdíjak is gazdára találtak a színház évadzáró Gáláján.

    A Szemle Plusz versenyprogramjában augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthatott a budapesti közönség. Az idén egymással versenybe szálló műveket Peremartoni Krisztina, a színház művészeti vezetője többszáz előadás megtekintése után válogatta össze.

Hat nagyszínpadi mű mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon: Barta Lajos: Szerelem (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata), Márton Gyula: Csinibaba (Szigligeti Színház, Nagyvárad), Elise Wilk: Eltűntek (Yorick Studio, Marosvásárhely), Heinrich Böll - Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége (Budaörsi Latinovits Színház), The Tiger Lillies, Julian Crouch és Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya), és Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház), illetve hat kamaradarab versenyzett egymással a Margitsziget új kulturális helyszínén, a Kristály Színtéren: Béres Márta: One-girl Show (MASZK Egyesület, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka), Göndör László - Katona Éva: Nagymamával álmodtam (Trafó Kortárs Művészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány), Willy Russell: Shirley Valentine (Centrál Színház),  Tar Sándor novellái alapján: A mi utcánk - függő beszéd (Pécsi Nemzeti Színház), Call girl (Manna - Független Színművészetért Alapítvány) és Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja) (FÜGE Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza).

A szakmai zsűri értékelése

A 2023-as Szemle Plusz programjában szereplő színdarabokat idén két külön zsűri díjazta: a Városmajorban versenyző előadásokat Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekintette meg, a Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész csatlakozott Benkő Nórához.

A városmajori szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című előadásának ítélte, a legjobb rendező díját pedig Szikszai Rémusz kapta meg a Jógyerekek képeskönyve című darab rendezéséért. A legjobb női főszereplő Danis Lídia lett, aki Anyusunk szerepét alakította a tatabányai színház Jógyerekek képeskönyve című előadásában, a legjobb férfi főszereplő díját pedig a miskolci Feketeszárú cseresznyében Valiszavljevics Dusán szerepét alakító Lajos András nyerte el. Kalmár Zsuzsát illette a legjobb női mellékszereplő díja a Szerelem című előadásban Nelli szerepéért; Kardos Róbert pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját vehette át Dr. Roboz szerepéért. A zsűri városmajori különdíjasa a Yorick Stúdió fontos társadalmi, történelmi témát magam művészi színvonalon feldolgozó előadása, az Eltűntek lett.

A Kristályban a zsűri döntése alapján a legjobb kamaraelőadás Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című produkciója volt, a legjobb színész kategória díját pedig Köles Ferenc nyerte el A mi utcánk - függő beszéd című Tar Sándor novellák alapján készült monodrámájával. A margitszigeti produkciók különdíját a Kristályban Mészáros Piroska saját élményeiből készült Call Girl című produkciója kapta, az előadás követendő példát mutat a nehéz időszakok átvészelésére.

Közönségzsűri

A közönség idén is értékelhette a számára tetsző előadásokat a Szemle Pluszon, ezúttal azonban azok a nézők szavazhattak, akik legalább 8 előadásra jegyet váltottak a verseny produkciói közül. 2023-ban a közönségzsűri a Budaörsi Latinovits Színház produkcióját, Heinrich Böll - Bereményi Géza: Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadását tartotta a legjobbnak a Városmajorban, a Kristály Színtéren pedig a Shirley Valentine című produkció nyerte el leginkább a nézők tetszését, Balsai Mónival a címszerepben. (folyt.)



2023. szeptember 14., csütörtök 18:00

Kiosztották a Szemle Plusz programsorozat 2023-as díjait (2. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 14., csütörtök (OTS) -

    Egyéni díjak

Peremartoni Krisztina hagyományosan, saját alapítású díját adta át a Szemlén, mellyel tehetséges fiatal művészek munkáját szeretné elismerni, illetve a kultúra magántámogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. 2023-ban két művésznek ítélte oda a kétszer 100 ezer forint értékű jutalmat: Simon Zoltánnak, a Miskolci Nemzeti Színház művészének, és Béres Mártának, aki a One-girl Show című monodrámájával érkezett idén a versenyprogramra.

A 20. évét tavaly betöltő Fidelio szakmai zsűrije idén is díjátadóként csatlakozott a programsorozathoz, és egy 1 évre szóló médiacsomaggal ajándékozta meg az általa legjobbnak ítélt előadást. A 2023-as Szemle Plusz Fidelio díját Pető Kata kapta az idei versenyprogramban bemutatott Árnyék (Eurüdiké mondja) című produkcióért, valamint kimagasló és sokrétű művészi tevékenységéért.

A Budapest Főváros Önkormányzata idén is kiosztotta a Budapest a fiatal tehetségekért díjat, melyet Hartai Petra érdemelt ki a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadás címszerepével.

A kisplasztika és az oklevél mellett a díjazottak számos egyéb ajándékkal gazdagodtak a gálán a Városmajori Szabadtéri Színpad együttműködő partnerei jóvoltából: a Zsidai Csoport Jamie Oliver's Italian étterme, a Novotel Budapest Danube étterme és a Fóti Kastély Étterem vacsorautalványokkal, a Fűszerbár nagy értékű vásárlási utalvánnyal, a Budastep tematikus városnéző sétára szóló utalvánnyal, a The Body Shop kozmetikai csomagokkal, a Studio Esthemed szépészeti kuponokkal, a Bliss and Body Fitness- Wellness Szálloda havi bérletekkel, a Dúzsi, a Molnár,  a Romsics és a Teleki Pincészetek borválogatásokkal, a Margó Irodalmi Fesztivál könyvcsomaggal, a Decathlon Magyarország vásárlási utalvánnyal, a Libri - Bookline Zrt. könyvutalvánnyal járult hozzá a nyereményekhez.

A Városmajori Szabadtéri Színpad ahogy eddig, úgy 2023-ban is kiemelten figyelt arra, hogy mindkét helyszínén magas minőségű színházi produkciók jelenjenek meg a színpadon. A vidéki és határon túli kőszínházi előadások mellett a független társulatok is nagy számban képviseltették magukat a versenyben. A 2023-as Szemle Plusz program 12 előadásának több mint harmada volt független színházi műhelyek munkája, és mindre jellemző volt az az innováció, az a friss színházi nyelv és forma, amiért kivételes helyet foglalnak el a magyar színházi életben, így a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér repertoárjában is.

A Szemle Plusz programsorozat díjkiosztó gálájával véget ért a Városmajori Szabadtéri Színpad 2023-as nyári évada, mely a Harmadik figyelmeztetés színészzenekar koncertjével, tánccal és ünnepléssel zárult. A színház üzemeltetésében álló Kristály Színtéren viszont nem áll meg az élet, ott egész évben izgalmas kulturális programokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tudományos előadással és filmfesztivállal találkozhatnak az érdeklődők. A városmajori csapat lesz továbbá a 2024 március 23-án zajló Budapesti Színházak Éjszakájának szervezője is, amely ezúttal a "Színház mindenek felett" szlogent kapta.

Bővebb információ: www.varosmajoriszinpad.hu és www.kristalyszinter.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.