OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2023. november 15., szerda 11:02

Aida - Giuseppe Verdi operája a Szentmargitbányai Kőfejtőben, 2024. JÚLIUS 10. - 2024. AUGUSZTUS 25. (1. rész)
    Kismarton/Bécs, 2023. november 15., szerda (OTS) - A 2024-es nyári szezonban Giuseppe Verdi remekművét, az Aida-t tűzik műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. Verdi időtlennek számító klasszikusát legutoljára 2014-ben láthatta itt a nagyközönség. A jövő évi produkciónak Thaddeus Strassberger lesz a rendezője, míg a jelmezeket Giuseppe Palella tervezi majd, - mindketten a 2021-es Turandot előadásán dolgoztak már a kőfejtőben -, a premiert 2024. július 10-re tűzték ki.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20231115_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20231115_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20231115_003.jpg

Jól bevált páros
Strassberger és Palella jól bevált kettőse 2021-ben ázsiai hangulatot varázsolt a színpadra, jövőre pedig a fáraók Egyiptomába, Aida, a rabszolgalány és Ramadesz, a hadvezér szerelmi drámájába kalauzolják el a hallgatóságot. Strassberger látványos színpadképében Giuseppe Palella pompás jelmezkreációt láthatják majd. Az olasz származású Palella-t számos díjjal tüntették ki, 2019-ben neki ítélték oda a legjobb jelmezért járó Abbiati-díjat, és 2023-ban az Év jelmeztervezője címet nyerte el. Egyedi és részletgazdag jelmezei mindig harmonizálnak a színpadképpel. A fénytechnika és effektek tervezésére Driscoll Otto világítástervezőt kérték fel. A vízeffektekért a CRYSTAL csapata felel majd. A Media Apparat csapatának videómunkáit már négy operaprodukcióban láthattuk, legutóbb a Turandotban, most pedig az ókori Egyiptom hangulatát kell majd a színpadra varázsolniuk. Egymás után harmadszorra irányítja majd Ran Arthur Braun az egyes jeleneteket látványos elemekkel aláfestő és teljes erőbedobással dolgozó kaszkadőrök csapatát.

"Nagy várakozással tekintünk erre az új Aida produkcióra, melyet pontosan tíz év elteltével viszünk itt Szentmargitbányán újra színre. Verdi 1870-ben, e remekműve komponálásakor már 24 operát szerzett és betöltötte 56. életévét. Az Egyiptom és Etiópia között zajló háborút leíró librettó elolvasása után azonban újra fellángolt benne az alkotási vágy. Az Aida látványos szertartások és pompás bevonulások kulisszájában játszódó, személyes tragédiák sorozata: egyfelől trombitákkal és timpanonokkal színezett diadalmas jelenetek, másrészt a szerelmesek belső, a vonósokkal és fafúvósokkal érzékeltetett vívódásai.

Meggyőződésem, hogy jövőre ismét elvarázsoljuk a látogatókat ezzel a háborús körülmények között zajló szerelmi történettel." - fejtettei ki Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operajátékainak intendánsa.

Zenei vezetés és élvonalbeli operaénekesek
A mexikói származású Iván López-Reynoso áll majd a karmesteri pultnál, aki kezdetben Gellya Dubrova-nál tanult hegedűlni és Alexander Pashkovnál zongorázni, a kórusvezetést Jorge Medinánál sajátította el, zenekari karmesteri tanulmányait kitüntetéssel végezte Gonzalo Romeu-nál. Jövő nyáron először vezényli majd a szentmargitbányai operaelőadás nemzetközi élvonalbeli operaénekesekből álló csapatát.

Aida, az eitóp királylány szerepében három kitűnő szopránt hallhatunk majd, Leah Crocetto-t, a 2022-es Nabuccoban brillírizó Ekaterina Sannikova-t, valamint Leah Gordont. A Grammy-díjas Leah Crocetto legutóbb 2023 júniusában, a Sydney-i Operaház színpadán alakította óriási sikerrel Aida szerepét. Radamesz hadvezér szerepét három fiatal tenor, Hovhannes Ayvazyan, Jorge Puerte és Mikheil Sheshaberidze veszi át. Aida riválisát, Amneriszt, Raehann Bryce-Davis, Kseniia Nikolaieva és Sofija Petrović keltik életre. Az amerikai mezzoszopránt, Raehann Bryce-Davist a New York Times kritikusa a következő szavakkal méltatta "striking mezze soprano … that sang and spoke potently and moved vivaciously", ami körülbelül annyit tesz, hogy "élénk, erőteljesen éneklő és artikuláló, igazán lenyűgöző mezzoszoprán".

Amonazro, etióp király szerepében Leo Ant valamint Nagy Zoltánt láthatjuk majd, Ramfisz főpap szerepén pedig Jongmin Park és Insung Sim osztoznak majd. Ivan Zinoviev és Artyom Wasnetsov alakítják az egyiptomi királyt. A főpapnő szerepében a csodás Melissa Purnellt hallhatjuk majd. A fellépők közül hárman, Jongmin Park (Zakariás, Nabucco 2022), Ivan Zinoviev (Moralés, "Carmen" 2023/Baal főpapja, Nabucco 2022), valamint Leo An (Nabucco, "Nabucco 2022 /Ping, Turandot 2021) korábbi sikeres fellépéseiknek köszönhetően kaptak most is meghívást.

A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar lesz a következő évben is a z operaelőadások rezidens zenekara, az ő előadásukban csendülnek fel Aida lírikus áriái, Radamesz románca, vagy a második felvonás győzelmi jelenete.
A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli. (folyt.)



2023. november 15., szerda 11:03

Aida - Giuseppe Verdi operája a Szentmargitbányai Kőfejtőben, 2024. JÚLIUS 10. - 2024. AUGUSZTUS 25. (2. rész)
    Kismarton/Bécs, 2023. november 15., szerda (OTS) -

    Aida - egy titkos és valószínűtlen szerelem története

Az opera cselekménye az ókori Egyiptomban, a fáraók korában játszódik, és a rabszolgaként fogvatartott etióp királylány, Aida, valamint az egyiptomi hadvezér Ramadesz titkos szerelméről szól. Ám a szenvedélyes fáraólány, Amnerisz is szemet vetett a daliás egyiptomi hadvezérre, akit Ízisz kinevez az etiópok elleni harcokban az egyiptomi seregek élére. Radamesz azonban titkon Aida-t, az Amneriszt szolgáló  etióp rabszolgalányt szereti. Aida bár viszonozza Ramadesz szerelmét, de lelkiismereti válságba kerül, mert nem fedheti fel kilétét.  A háborúban Radamesz győzedelmeskedik és foglyul ejti, az etióp királyt, Amonazrot is, aki így megtudja, hogy lánya Aida életben van. Amonazro arra kéri a lányát, hogy szerezze meg Radamesz titkos katonai stratégiáját. Aida lelkiismereti válságba kerül, választania kellene kettőjük szerelme, illetve apja és népe iránti hűsége között. A korábban hősként ünnepelt hadvezért, Radameszt, árulónak kiáltják ki és halálra ítélik. Még Amnerisz sem tudja elérni a kemény ítélet enyhítését. A szerelmesek csak életük utolsó órájában találhatnak igazán egymásra.

Aida lírai áriáival, Radamesz álmodozó, románcával és a győzelmi jelenettel Verdi az operairodalom felejthetetlen fülbemászó dallamait alkotta meg, míg Aida apjával, valamint a fáraólánnyal, Amnerisszel vívott harcai pedig a darab zenei-pszichológiai állomásainak csúcspontjai. Verdi operája minden másik operánál harmonikusabban illeszkedik a kőfejtő zord, sziklás tájába.

IDŐPONTOK & INFORMÁCIÓK                    
Premier: 2024. július 10.
További időpontok:
Július 11., 12., 13., 18., 19., 20., 21., 25., 26., 27. és 28.
Augusztus 1., 2., 3., 4., 8., 9., 10., 11., 15., 16., 17., 18., 22., 23., 24. és 25.

Kezdés júliusban: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától
Kezdés augusztusban: 20.00 óra, beengedés 18.00 órától    

Időtartam: kb. 2,5 óra    

JEGYRENDELÉS
pan.event jegyiroda
Telefonszám: +43 2682 65065
E-mail: tickets@panevent.at
www.operimsteinbruch.at
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.