OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. január 22., hétfő 10:20

Válaszd az egyetemi könnyűzenei képzést Debrecenben! Legyen első az első, legjobb a legjobb! (1. rész)
    Debrecen, 2024. január 22., hétfő (OTS) - A korhűség kedvéért: hazánkban 2023 szeptemberében a Debreceni Egyetemen indult az országban elsőként könnyűzenei alapképzés, amelyet a 2024. évi felvételi eljárásban is választhatnak azok a tehetséges fiatalok, akik diplomás könnyűzenészként képzelik el jövőjüket.

    A kortárs könnyűzene alapképzési szak indításának ötlete 2016-ban fogalmazódott meg először a jelentős komolyzene-oktatási hagyományokkal rendelkező Debreceni Egyetem vezetésében, tekintve, hogy ilyen képzés addig Magyarországon nem volt elérhető. A szándék komolyságát jelezte, hogy 2017-ben a Debreceni Egyetem saját forrásból egy modern, professzionális eszköz- és hangszerparkkal, stúdióval, hangszigetelt tantermekkel rendelkező, önálló campust hozott létre dedikáltan a könnyűzenei képzés számára a Füredi út 44. szám alatt. A könnyűzene oktatása az egyetemen szabadon választható kurzusok formájában 2018 februárjában indult el.

A kortárs könnyűzene alapképzési szak kialakításához szükséges szaklétesítés dokumentáció kidolgozását és elkészítését - hasonlóan a szakindítási anyaghoz - teljes egészében a Debreceni Egyetem szakemberei végezték. Az intézmény Szenátusa 2019-ben, 17/2019 (IV.25.) sz. határozatával fogadta el a szaklétesítést. Ezt követően a DE a szakterületi támogató vélemények és szakhatósági engedélyezések után 2020. június 16-án küldte meg nyilvántartásba vételre az Oktatási Hivatalnak. A szak 2020.09.01 hatállyal jelent meg a 139/2015. (VI. 9.) Korm. rendeletben, valamint a szak KKK-ja 2020.12.18 hatállyal megjelent a 18/2016 EMMI rendeletben is. Az intézmény háromszor nyújtott be szakindítási kérelmet az Oktatási Hivatalhoz: először 2021. augusztus 18-án, majd 2021. szeptember 30-án, míg harmadik alkalommal 2022. március 30-án. Utolsó alkalommal - a felsőoktatásért felelős minisztériumhoz jogszabályban meghatározott módon benyújtott, sikeres fellebbezés után - 2022. november 11-én az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a szakot - Magyarországon először - a Debreceni Egyetemen. Így került első ízben meghirdetésre a 2023. évi általános felvételi eljárásban.

A Magyarországon hiánypótló és Közép-Kelet-Európában egyedülálló könnyűzenei szak indulását 2022 novemberében György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára jelentette be Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja és Kapusi Kálmán, a Könnyűzenei Intézet igazgatója társaságában a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. Az eseményen fellépett az intézetben oktató Wolf Kati mellett Charlie, Szirota Jennifer, az LGT és a Generál egykori tagja, Karácsony János.

- Az a cél, hogy idővel minél több professzionális zenész kerüljön ki az egyetemről, ehhez a színvonalas képzést, a kiváló infrastruktúrát, a hazai könnyűzenei élet ismert és elismert előadóit biztosítjuk. A teljesség igénye nélkül olyan nevek fémjelzik az oktatói gárdát, mint Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesnők, Tóth Marcell billentyűs-producer, Gyémánt Bálint gitáros, Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, valamint a Gudics-ikrek, Martin és Marcell. A zenében továbbra is centralizáció jellemző itthon, ezért nagy siker, hogy nem a fővárosban, hanem vidéken jött létre az a szak, ami iránt ráadásul Budapesten is hatalmas az érdeklődés. Egy olyan piacra törhetünk be, ami ezidáig teljesen kiaknázatlan volt - fogalmazott 2023 januárjában a Magyar Zene Házában tartott rendezvényen a DE Könnyűzenei Intézet vezetője, Kapusi Kálmán.

A 2023. évi általános felvételi eljárásban közel négyszeres túljelentkezés volt a képzésre, 81 jelentkezőből 24 főt vettek fel. A hallgatókat a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatták. A szak hallgatóinak első, bemutatkozó vizsgakoncertje óriási sikert aratott, számos zenei szakember is részt vett az eseményen, köztük Péter Bence világhírű zongoraművész, virtuóz is, aki rendkívül elismerően nyilatkozott a koncertről, valamint arról, hogy egy ilyen színvonalú képzés meg tudott valósulni Magyarországon. (folyt.)



2024. január 22., hétfő 10:20

Válaszd az egyetemi könnyűzenei képzést Debrecenben! Legyen első az első, legjobb a legjobb! (2. rész)
    Debrecen, 2024. január 22., hétfő (OTS) -

    A 2024. évi általános felvételi eljárásban a DE Könnyűzenei Intézet egy egész héten át tartó pályaorientációs rendezvényt szervezett a szak iránt érdeklődőknek 2023. december 4-8 között. Az ország minden részéről - Zalaegerszegtől Záhonyig - érkeztek nemcsak önállóan, hanem szervezett formában buszokkal is, intézményi szinten az érdeklődő diákok. A Debreceni Egyetemen könnyűzenei képzése lehetőséget ad azoknak a tehetséges fiataloknak, akik diplomás könnyűzenészként dolgoznának a zeneiparban. A képzésben összesen nyolc - könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona - szakirány közül választhatnak a felvételizők.

Akik felvételt nyernek Magyarország legnemzetközibb egyetemén (7500 külföldi hallgató 130 országból), a legjobb "campus-élmény" mellett, a legfejlődőbb városban tanulhatnak Debrecenben, olyan könnyűzenei képzésen, amelynek hátterét a gyakorló zenészek mellett a több évtizedes hagyományokkal rendelkező Zeneművészeti Kar nyújtja. A tanulmányi élmények mellett a hallgatók fellépési lehetőséghez is juthatnak Európa legnagyobb tanévnyitó show-ján a yoUDay-en, vagy a Campus Fesztiválon.

További információ a képzésről és a jelentkezésről:
https://konnyuzeneint.unideb.hu/


Debrecen, 2024. január 22.


     DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.