OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2024. február 27., kedd 13:26

Absztrakt klasszikus - Hattyúk tava a Margitszigeten
    Budapest, 2024. február 27., kedd (OTS) - Nincs Margitszigeti nyár balett nélkül! A klasszikus és könnyűzenei koncertek, operák, előadások színes forgatagából a gyönyörű, előkelően kecses mozdulatok sem hiányozhatnak. A hattyúlények-lányok törékeny és megejtő finomsága még soha nem látott természetességgel válik emberivé és egyben költőivé a Le Lac című attraktív balettben. A darab története túl mutat a szerelem és a környezetünkben élő gonosz emberek drámáján. A balett optimizmusa áttör a falanszter személyiségek nélküli világán, miközben hisz a jóban és a szerelemben. Napjaink nagyvárosi forgatagában helye van az empátiának, a romantikának, a szépségnek. Idén július 20-án a Ballet Preljocaj kortárs produkciója kalauzolja el a nézőket a tánc, a zene és a vizuális effektek alkotta álom világába.

    

     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240227_001.jpg

ELŐADÁS: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/a-hattyuk-tava-kortars-balett-26-tancosra/

A francia táncélet kiemelkedő alakja Budapesten
Angelin Preljocaj már több mint négy évtizede a nemzetközi és francia kortárs táncélet kiemelkedő alakja, aki innovatív kollaborációival, valamint immár a Francia Képzőművészeti Akadémia koreográfiai szekciójának tagjaként formálja a táncművészetet. Munkásságában meghatározó szerepet kap a klasszikus zenei kompozíciók újraértelmezése, legyen szó Prokofjev Rómeó és Júliájáról, Sztravinszkij Tavaszi áldozatáról vagy éppen a most Budapestre érkező Hattyúk taváról, újra és újra bizonyítja, hogy a klasszikus és modern, absztrakt műfajok közötti határok nem, hogy nem átjárhatatlanok, kombinációikból kifejezetten izgalmas produkciók születhetnek. "Nagyon fontosak számomra ezek a művészi találkozások, mert feltöltenek, gazdagabbá tesznek. Segít fejlődni, jobbá válni, mikor egy-egy nagyszerű alkotóval dolgozol együtt" - mondta a koreográfus.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=GkGvqAe49CE

Harmónia a klasszikus és a modern között
Az előadás zenei alapját Csajkovszkij művei adják, 79D kortárs elektropop szerzeményeivel ötvözve. Preljocaj célja, hogy harmóniát teremtsen a klasszikus és a modern között, miközben a történetben a mai kor problémáira, különösen az ökológiai és klimatikus kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Így fogalmaz: "Sokáig nem mertem hozzányúlni ehhez a darabhoz, annyira monumentális, a maga nemében egy igazi Everest, aminek megmászásához mentálisan, fizikálisan és kreativitásban is csúcsformában kell lenned. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a komfortzónánkból kilépve olyan dolgokba is belevágjunk, amitől félünk, ami ismeretlen számunkra, ezért 2020-ban mégis újra álmodtam ezt az örök klasszikust. Csajkovszkij dallamait elektronikus zene segítségével emeltem át a mi világunkba, aktualizálva a mondanivalót."

Fények és látványos effektek összjátéka
A Hattyúk tava előadásával Preljocaj nem csak a zenei, hanem a vizuális élményt is új szintre emeli. A fények és látványos effektek összjátéka, Igor Chapurin jelmez- és Boris Labbe videótervezése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézők egy különleges világba csöppenjenek, a csillagos ég alatt pedig mindez még izgalmasabban érvényesül majd. "A szabadtéri előadások másfajta interpretációt tesznek lehetővé. Bár a koreográfia és a dramaturgia ugyanaz marad, a környezet változása egy új, költőibb értelmezést ad a produkciónak. Jártunk már a Margitszigeti Színházban korábban, kb. 10-12 évvel ezelőtt, fantasztikus élmény volt, nagyon várjuk az idei nyári előadást. Budapest egy rendkívül romantikus város, amely mind rám, mind a társulatomra kifejezetten inspiráló hatással van" - teszi hozzá Preljocaj.

A Ballet Preljocaj produkciója a kortárs és klasszikus, absztrakt és letisztult stílusok ötvözése révén egy új, lenyűgöző világot nyit majd meg a nézők előtt. Magával ragadó modern álomtáncukat mindenkinek látnia kell!

www.margitszigetiszinhaz.hu

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.